Начало Новини Актуално Младежка банка - Стара Загора събира средства за проекти чрез еко кампания (видео)

Младежка банка - Стара Загора събира средства за проекти чрез еко кампания (видео)

Актуално

Младежка банка - Стара Загора събира средства за проекти чрез еко кампанияМлади хора от Стара Загора започват събиране на средства, с които да финансират различни проекти. В следващите дни започва еко инициатива за събиране на пластмасови и хартиени отпадъци. С получените пари ще се помогне на дейността на създадената в Стара Загора Младежка банка.

Младежка банка - Стара Загора си поставя за цел да финансира младежки проекти, насочени към устойчиви извънучилищни форми в сферата на науката, изкуството и спорта. Моделът е уникален метод на въвличане на младите хора в дейности, които са полезни за общността.

Събраният финансов ресурс ще бъде използван за обучение на младежи за оценители на младежки проекти. Предстои да бъде обявена покана за представяне на младежки проекти, които ще бъдат финансирани чрез събраните средства.

През декември 2012 г. неправителствени организации от Стара Загора организираха и проведоха благотворителна Коледна вечер. По време на събитието бяха събрани 4100 лева. Сумата е предназначена за финансиране на младежки проекти е постъпила в Младежката банка. Инициативата се координира от Обществен дарителски фонд - Стара Загора.

Тази пролет ще се проведе състезание между училищата в Стара Загора. В училището, в което бъдат събрани най-много отпадъчна пластмаса и хартия ще получи награда, съобщи Мирчо Христов, експерт в Търговско-промишлена палата - Стара Загора и координатор на младежката кампания.

Идеята на младите хора е в училищата да бъдат поставени специални контейнери, в които да се събират отпадъците от пластмаса и хартия. Състезателната кампания ще продължи около 3 седмици.

Младежите искат да мотивират и местния бизнес да подкрепи кампанията. Фирмите могат да дарят пластмасовия и хартиен отпадъчен ресурс за нуждите на Младежка банка Стара Загора. Целта е да се популяризира зеленото мислене и разделното събиране на отпадъци, каза още Мирчо Христов.

Еко инициативата за събиране на пластмасови и хартиени отпадъци вече получи подкрепата на Община Стара Загора, Търговско промишлена палата - Стара Загора, Граждански клуб ЛИПА – Стара Загора, Гражданско обединение Екоцентър – Стара Загора и Нелсън Чистота ООД и други фирми.

За финал на инициативата ще се организира отворен ден, в който всички граждани биха могли да оставят своите пластмасови и хартиени отпадъци на определено обществено място. В същия ден ще бъдат направени различни арт инсталации с материали от събраната пластмаса и хартия. Идеята отново е да се стимулира рециклирането и многократната употреба на отпадъците.

Организаторите и Търговско промишлена палата - Стара Загора се обръщат с призив към всички фирми и институции да подкрепят младежката инициатива.

Всеки може да потвърди интереса си и да получи повече информация на тел. 042 602155, или имейл: office@fund-sz.org.

илко груев

Още новини