Начало Новини Актуално Млад виртуоз от Стара Загора с Голямата награда от Международен детски фестивал

Млад виртуоз от Стара Загора с Голямата награда от Международен детски фестивал

Актуално
Стоян КараивановЕдинадесетокласникът Стоян Караиванов от ГПЧЕ Ромен Ролан в Стара Загора спечели Голямата награда в раздел Класическа музика на Международния детски фестивал Млади таланти в София. В него тази година взеха участие над 3000 души. В своята категория Стоян се пребори с 54 музиканти и състави.

Той спечели симпатиите на журито с авторската си композиция за акордеон Музата.

Освен оригиналната пиеса на гала-концерта на лауреатите в НДК Стоян изпълни и Соната № 2 от Владислав Золотарьов. Впечатляващ е неговият музикален инструмент, който му позволява да изпълнява барокова, класическа и съвременна музика. Стоян е възпитаник на Здравка Андреева, преподавател по акордеон в НУМТИ Добрин Петков в Пловдив.

Младият музикант се радва на овации още от 4-годишна възраст, когато застава пред пианото. Проявява интерес към цигулката, а акордеонът се превръща в изключително успешно средство за трупане на награди и призови места от престижни национални и интернационални конкурси. Неведнъж участва в международни майсторски класове на проф. Мие Мики - зам.-ректор на Университета за изящни изкуства в гр. Есен, Германия, и проф. Фридрих Липс – завеждащ катедрата по акордеон и баян в Руската музикална академия Гнесин в Москва (РМА). След срещата си с българския акордеонист, професор Липс остава очарован от възможностите на Стоян и го кани да стане част от неговия клас в РМА.

Събитието бе организирано от Националния дворец на децата и МОН.

В рецензията си към композицията Музата акад. проф. Петър Льондев, председател на Съюза на българските композитори (2011-2014), споделя: Слушал съм този български музикант - виртуоз на акордеона, който впечатлява с красивата мелодия и богатата хармония на тоновете. В тази първа композиция от 5 нотни страници той разполага няколко теми, които си контрастират и така изграждат формата на произведението. Впечатлява също така ритмичното разнообразие на творбата – The Muse, както и майсторското разположение на акордовата структура.

През есента на 2014 г. след покана от д-р Херберт Шайбенрайф, вицепрезидент на акордеонната организацията Хармоника в Австрия, талантът гостува на един от най-престижните международни акордеонни конкурси COUPE MONDIALE проведен в гр. Залцбург, Австрия. Зад гърба си Стоян Караиванов вече има издадени три самостоятелни албума и подготвя четвърти. Стипендиант е на Фондация Комунитас по проект„1000 стипендии за учебната 2014/2015 г.IMG 1331

Още новини