Начало Новини Актуално Млад юрист, спасявал жертви на насилие, е първата номинация в конкурса Търси се добрият самарянин...

Млад юрист, спасявал жертви на насилие, е първата номинация в конкурса Търси се добрият самарянин...

Актуално
Добър самарянин

Деян Иванов е на 24 години и към момента е дипломант по право във ВТУ Св.св. Кирил и Методий. По негови думи от ранна детска възраст се интересува от проблема с насилието в обществото и причините, които провокират хората да се нараняват едни други, причинявайки си ужасни неща. В търсене на решение на този проблем от юношеска възраст той търси пътища да помага на жертви на насилие, с които се е сблъсквал в своето ежедневие, по какъвто и да е начин. В следствие на това записва да учи право.

Номинацията получихме от екипа на Без насилие – интернет сайт, подкрепящ и оказващ помощ на жертви на домашно насилие, част от проекта на Фондация за развитие и реализация на обществения ресурс.

Ето какво споделя Красимира Попова, координатор на проекта Без насилие:

С Деян Иванов се познаваме от края на 2010 г. По това време Деян започна да се включва безвъзмездно и с цялото си  сърце  в подмомагане за доусъвършенстването на сайта, проучването, избора, преработването на информацията и статиите, както и да отговаря на запитванията на потребители в сайта, предимно чрез фейсбук страницата на Без насилие.

Като координатор на проекта Без насилие, имах възможност ежедневно да наблюдавам неговата работа. За мен е важен неговият принос в установяване на връзки с жените жертви на домашно насилие. Активните му коментари в категорията на сайта Вашите истории и енергията, която отдава и дава в желанието си да помогне, да изслуша, да е съпричастен към потребителите, които се свързваха и продължават да се свързват с него. Мога да кажа, че той професионално работи по случаите и доведе няколко от тях до успешен край. Останах приятно изненадана от факта, че той поддържа и последващи и подкрепящи контакти с жени жертви на домашно насилие, което подпомага и тяхната реинтеграция и автономност за самостоятелен живот, свободен от насилие.

Благодарение на добрите си комуникативни умения и емпатията, която носи в себе си, Деян Иванов се свързва с хора в тежко положение, най-често жертви на  домашно насилие по форуми, чат, е-поща и телефон.

Администратор е на група Домашно насилие във фейсбук, където жертвите могат да получат - изслушване, подкрепа, съвети и друга ценна помощ. Най-често изслушва проблема на жертвата и я насочва да потърси помощ от полиция, роднина, адвокат, съд и пр., но в повечето случаи процеса е бавен и минава много време, докато жената се разпознае като жертва преди да започне да се бори за живота си.

Ето и някои от случаите, в които Деян успешно помага на жени, жертви на насилие, подкрепя ги и дава светло начало на един нов, по-добър живот…

Случай 1: момиче от Монтана малтретирано от приятеля си; среща я във форума на Анимус; когато се запознава с нея тя е на 18 години, а той на 21. Това е първият му опит да помогне на някого; Гаджето й от училище, с който имали връзка от 3 години започнал да я бие, насилва, изолира и т.н. След много размяна на писма и разговори по чат, тя най-накрая го напуска – сега учи в София и всички тези преживявания са зад гърба й;

Случай 2:  жена от гр. Етрополе, Софийска област, се свързва с него чрез групата във фейсбук „Домашно насилие“; мъжът с който живеела на семейни начала я тормозел и заплашвал, както нея така и  8 годишното им момченце; Деян я посъветвал и окуражил да потърси помощ от полицията. Тя се вслушала в съвета му и в последствие наела адвокат и осъдила успешно мъжа за домашно насилие – сега работи и живее спокойно своя живота;

Случай 3:  момиче от Брюксел, Белгия, гражданка на България, преследвана и заплашвана от мъж (бивш затворник – лежал 5 години за опит за убийство). Обръща се към екипа на „Без насилие“ за помощ; Деян се свързва с нея чрез е-поща, в последствие и по телефон - тя взима решение да избяга от насилника си и да живее далеч него.

Чрез тази номинация в провеждания от Сдружение Самаряни конкурс – Търси се Добрият Самарянин…, екипът на Без насилие изказва своята благодарност към Деян Иванов, един ДОБЪР САМАРЯНИН, за неговата инициативност, подкрепа, съпричастност и най-вече за това, че има голямо сърце и дава цялата си енергия за едно по-добро и толерантно общество - без насилие.

Предлагаме Деян Иванов за номинация, защото той я заслужава – споделят номиниращите. Бихме искали той да бъде пример за някой друг, който да протегне също ръка на нуждаещите се.

Ако имате допълнителни въпроси относно Деян Иванов, не се колебайте да се свържете с Красимира Попова, координатор проект Без насилие, тел: +359 884305706. 

Още новини