Начало Новини Актуално Млад мъж и двегодишно момиченце от Стара Загора са с морбили

Млад мъж и двегодишно момиченце от Стара Загора са с морбили

Актуално

Два случая на болни с морбили има регистpирани в Стара Загора през декември, потвърдиха от РИОКОЗ - Стара Загора. Заболяването и на двамата пациенти протича леко. Мъжът е на 36 години и е настанен в Инфекциозна болница, а двегодишното момиченце се лекува у дома.

Това са първите случаи на зараза с морбили от доста години, информира д-р Таня Перчемлиева, началник-отдел "Противоепидемичен контрол" към здравната инспекция в Стара Загора, пише вестник Старозагорски новини.
Директорът на РИОКОЗ д-р Елена Канева съобщи, че от здравното министерство са поискали справка за броя на жителите от областта на възраст от 1 до 20 години за допълнителна имунизация срещу морбили, паротит и рубеола. Освен Старозагорска област, данни са подадени и от инспекциите в Пловдив, Хасково, Велико Търново, Габрово, Пазарджик и Русе. Така наречената триваксина се прави срещу шарките морбили, рубеола и заушка. Имунизират се децата от 12 до 15 месеца, а втората доза се поставя при деца между 4-тата и 6-ата година. От РИОКОЗ - Стара Загора, обаче уточниха, че все още нямат никакви официални указания за допълнителна имунизация.
Морбилите са популярни сред населението като дребна шарка или брусница и е остро заразна, въздушно-капкова инфекция. Вирусът на морбилите предизвиква обриви, кашлица, хрема, раздразнение на очите и треска. При усложнения води до ушна инфекция, пневмония, апоплектичен удар, мозъчно увреждане и смърт. За жалост в Сливен завчера бяха регистрирани два смъртни случая на 16-годишно момче и бебе, обобщават лекари.
От РИОКОЗ - Стара Загора, информират, че в региона няма други случаи на морбили, но има болни от паротит. Както вече информира "Старозагорски новини", огнището е в ромската махала в село Тъжа, Казанлъшко. Регистрираните случаи през октомври и ноември са били 56, като по-голямата част са малки деца. През декември има само два нови случая на паротит, уточни д-р Таня Перчемлиева. Вирусът на заушката предизвиква треска, главоболие и подуване на жлезите. При усложнение вирусът може да доведе до загуба на слуха, менингит, болезнено подуване на тестисите или яйчниците и в редки случаи смърт.
Рубеолата също се предава по въздушно-капков път и заразата се предава след контакт с болен. Комбинираната ваксина за морбили, рубеола, паротит (МРП) може да предпази от заразяване. Повечето деца, които са ваксинирани с МРП, не могат да се заразят с тези болести. Ако обаче не бъде направена реимунизация, рискът от заразяване е доста по-голям, предупреждават здравните работници.

Още новини