Начало Новини Актуално Митрополията оголя

Митрополията оголя

Актуално

"Митрополит Методий сади, друг - сече!" Така с едно изречение старозагорци реагират на ставащото в двора и около оградата на Митрополията в Стара Загора. Сградите в имота, който бяха потънали в зеленина, сега ясно се виждат дори от ул. "Августа Траяна". Проверка на място установи, че цялата източна част на двора е оголена и че теренът се терасира.

Запознати твърдят, че са изсечени предимно туи и храсти. Граждани коментират, че там се прави нещо от две години насам, а тежките камиони са изпочупили плочите по алеите на Малкото Аязмо. Репортерският ни обектив документира ставащото, като в кадър попаднаха и няколко кокошки, гледани в двора владиката, пише вестник Старозагорски новини.

Какво става в двора на Митрополията?

Отговор на този въпрос потърсихме от секретаря на Митрополит Галактион Михаил Михайлов. Той коментира, че нищо не знае, че отговарял само за административните дела и че на практика имотите били два - горната сграда и дворът. Той бил в сградата, а в двора се разпореждали митрополитът и икономът.
Същия въпрос отправихме и към общинската администрация в Стара Загора. Отговарящата за озеленяването Велина Стоянова е проверила на място, а впечатленията й от огледа през оградата потвърждават нашите. "Има рязано, но не се знае какво точно" - произнесе се тя.
От Общината са категорични, че при тях не е постъпвало заявление за сеч в двора на Митрополията. Не били издавани и разрешения за строеж в църковния имот. Старозагорци обаче настоятелно се интересуват от съдбата на парка си и отговорните институции трябва да им дадат ясно и категорично обяснение.
Отговор на своите епархиоти дължи и Негово преосвещенство Галактион. Още повече, че през тази година се честват 115 години от старта на залесяването на голия Ахмак баир от Методий Кусев и гражданите.

Още новини