Начало Новини Актуално Митрополит Галактион изнесе Благодатния огън

Митрополит Галактион изнесе Благодатния огън

Актуално

Дворовете на старозагорските църкви се оказаха малки, за да поберат всички православни християни, дошли в нощта на Възкресението да участват в Празника на празниците.

Службата в катедралния храм "Свети Димитър" води Негово Високопреосвещенство Cтарозагорският митрополит Галактион. Под звъна на камбаните в 23.45 часа той, заедно със свещеничеството, изнесе из олтара Благодатния небесен огън, искрица от който е донесена часове преди това от църковната делегация от Божигроб в Йерусалим. Заблестяха пламъчетата на свещите, пише вестник Старозагорски новини. Някаква необяснима добра енергия обхвана в трепетно очакване присъстващите, стаили дъх пред Божието тайнство.
Точно в 24 часа Митрополитът възвести: "Възлюбени в Христа Господа чада на Епархийската ни църква, Христос Воскресе!
Всички в един глас отвърнаха: "Воистина Воскресе!".
"Христовото Възкресение буди у всички смъртни светлата надежда, че тържеството на смъртта не е вечно, че тя е преход от живота на смъртните към живота на безсмъртните. Възкресението значи победа, и то такава победа, която се увенчава с вечен живот", каза в пасхалното си слово владиката.
Ако има някоя човешка дума, с която подобава да опишем днешния празник, то това е думата радост. Затова и светата ни църква днес пее: "Този ден е Господ сътворил да се зарадваме и да се развеселим в него. Сам Господ Иисус Христос при първата си среща със своите последователи след Възкресението им каза: "Радвайте се!" Затова и светата ни църква днес пее: "Ден на Възкресение е, да се радваме на тържеството на празника и един други да се прегърнем!"
Затова нека станем съпричастни на възгорелия в сърцата ни невеществен огън, за да съпреживеем радостта от Възкресението Христово и с дръзновение да изповядаме нашата православна вяра, като кажем: "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот!"
След като присъстващите обиколиха със запалени свещи Божия дом, започна пасхална полунощница, която премина в пасхална утреня и в Света Божествена литургия.
Възкресната нощ беше изживяна от вярващите в божествен мир ведно с Бога. Всеки християнин отнесе частица от Божия огън в дома си.
Малко преди обяда в неделя във всички църкви започна службата за второто Възкресение, при което Христос се явява пред учениците си. Стотици хора отново се стекоха в храмовете, за да се поклонят пред Спасителя и да усетят неговата съпричастност.
Тази година датата на Великден съвпада и заедно празнуват източноправославни, католици и арменци.
Свещениците на църквите споделиха със задоволство, че тази година многократно повече са енориашите им по време на Великденските празници, при това много млади хора, ученици и деца. Още по-хубаво е, че се спазва благоприличие и се уважават ритуалите и свещенодействията.

Още новини