Начало Новини Актуално Митко Трайков, собственик на автошкола Родео: Правилно сме наредени до компаньонките!

Митко Трайков, собственик на автошкола Родео: Правилно сме наредени до компаньонките!

Актуално

Според новия класификатор на професиите автоинструкторите са в една категория с компаньонките, врачките и гробарите. Правилно сме в тази категория, с горчива ирония коментира новите, разписани от социалния министър Тотю Младенов правила шефът на автошкола Родео в Стара Загора Митко Трайков.

Той е категоричен, че през последните години професията им се е превърнала в нещо като хоби. В града на липите имало 40-45 инструктори, но не повече от десетина от тях се изхранвали с тази услуга. Останалите я карали между другото. Работели по осем часа някъде, а преди да седнат да си пият ракията, по два часа се изживявали като инструктори. Нормативните документи пък им удряли рамо и курсовете при тях излизали с 20% по-евтино, тъй като били на патент и не се регистрирали по ДДС. В същото време тези, които се занимавали професионално с обучението на новите шофьори, били задължени да разкриват отделни учебни центрове в различните населени места, независимо че фирмата е една и съща, да наемат допълнително персонал и ако работата им потръгне, да се регистрират по ДДС, пише вестник Старозагорски новини.

Трайков допълни, че случайните в техния бранш го удряли на пазарлък както за часовете за кормуване, така и за парите. Стискали ръцете с клиентите и подбивали цените, без да се интересуват от качеството на обучението. Сред тях имало и такива, които чакали клиенти като проститутки на определени места. Една от стоянките в Стара Загора била до баня "Пиперка". Други техни колеги пък паркирали учебните коли пред определени кафенета и стояли там с часове, чакайки поредните кандидати. "Така професията ни губи престижа си на преподавателска и се превръща в пазарлък, често с неясен край", допълни Трайков.

Още новини