Начало Новини Актуално Миряни искат среща с владиката, чрез медиите

Миряни искат среща с владиката, чрез медиите

Актуално

След като в продължение на два месеца Старозагорският митрополит Галактион отказва да се срещне с християните от епархията, която оглавява, както и с журналисти, миряните написаха до него Отворено писмо, което разпространиха по медиите (поради значимостта на проблема публикуваме пълния му текст):

Обръщаме се към Вас като към баща на нашата епархия. Баща, който с любов ще помилва своите чада и ще чуе техните молби.
Обезпокоени сме от преместването на нашите духовници от едни храмове, в които са служили до момента, в други. Това ще окаже влияние върху нашия духовен живот и бихме желали да разберем какви са мотивите за него.
Децата ще бъдат лишени от възможността да посещават неделни училища, които посещават досега. Миряните ще бъдат принудени да сменят храма, за да последват своя духовник. Мнозина от възрастните миряни, които не могат да си позволят да сменят храма поради разстоянията в града, ще бъдат принудени да сменят своя духовник или още по-лошо - да напуснат лоното на църквата.
Всичко това ще доведе до разрушаването на единството на енорийската общност, до нарушаването на мира и спокойствието в душите на свещениците, в душите на миряните.
Църквата е Богочовешки организъм, съставен от миряни, свещеници, архиереи и самия Господ Иисус Христос. Считаме, че това единство не бива да бъде разрушавано. Нашите духовници са като лекари - познават нашите болки и знаят какъв лек да ни препоръчат, за да спасим душите си!
Затова не можем да останем безучастни и да не реагираме. Обръщаме се към Вас с молба да отмените заповедите за преместване на духовниците и вярваме, че ще се съобразите с желанието ни в името на единството и целокупността на Едната Свята и Съборна Апостолска Църква!
Хората, положили подписа си под писмото, се надяват исканата от тях среща със Старозагорския владика да бъде възможна и да протече във взаимен процес на промяна и съвместни действия, след който всичко, което води до смут, гняв, осъждане и всякакви прояви на коментари, в този смисъл и низки страсти, ще е само лош спомен.
Копие на писмото е изпратено до Негово Светейшество Патриарх Максим и разширения състав на Светия синод.

Още новини