Начало Новини Актуално Мирослав Найденов: Очаква се нова, по-продължителна блокада на границата

Мирослав Найденов: Очаква се нова, по-продължителна блокада на границата

Актуално

 По всяка вероятност днес гръцките фермери ще наложат блокада на границата ни, която този път ще бъде по-продължителна. Това каза за Агенция Фокус министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който тази нощ беше на граничния пункт Кулата. Те ни обясниха и ние предадохме след това на шофьорите, че дори и да вдигнат блокадата, няма никаква гаранция, че във вътрешността на Гърция няма да попаднат в подобни блокади, тъй като стачката се е радикализирала и те са предприели блокади по вътрешните артерии.

Ние обяснихме на шофьорите, че тръгвайки към Гърция, те поемат риск да попаднат в подобни ситуации, каза Найденов. Министърът обясни, че в знак на добра воля в резултат на тези преговори блокадата е вдигната тази нощ преди 2.00 ч. По всяка вероятност обаче днес ще има нова блокада, която щяла да бъде по-продължителна.
Правим всичко възможно чрез постове на полицията да бъдат спирани и предупреждавани пътуващите към границата автомобили, че се очакват отново проблеми и пътуването е на техен риск, но това е създадената организация. С мен беше и Калин Георгиев. През вчерашния ден имаше доброволци от БЧК, имаше мобилизация на Гражданска защита, имаше екип на Бърза помощ. Така че каквото трябва, ние сме направили като организация. Надяваме се да има скорошно развитие в преговорите между гръцките фермери и тяхното правителство, защото тази ситуация и неяснотата около нея е доста тревожна, каза министърът. Ежедневно около 3 млн. евро са преките загуби от блокадата. Имаме, разбира се, получена информация в щаба за оценка на загубите, чиито председател съм аз, имаме подадена сигнали от фирми за доста по-големи загуби, посочи той.

 

Още новини