Начало Новини Актуално Мирослав Найденов: Необходими са данъчни облекчения за дарителите на хранителни продукти

Мирослав Найденов: Необходими са данъчни облекчения за дарителите на хранителни продукти

Актуално
Мирослав Найденов храни

Разхищение е да се изхвърля над 40% от годната храна за консумация, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов по време на дискусия Пътят на храната – стимули и среда за намиране на решения срещу разхищението на храна. Той посочи, че се работи по промяната на Закона за храните, в който ще се регулира и институционализира хранителната банка.

Министерство на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните вече даряват храни на хранителната банка, каза министърът. Според него над 1 млрд. хора по света гладуват и не е редно да се изхвърлят толкова много продукти. Чиновниците от Министерство на финансите трябва да намерят начини за данъчни облекчения при даряването на храна, заяви министър Найденов, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Най-големият проблем за производителите, преработвателите и магазините, е че не са освободени от ДДС при дарението на храна. България, Чехия и Словакия са единствените страни в ЕС, които начисляват ДДС при даряването на храна.

Изпълнителният директор на Българската хранителна банка Мая Калчева обяви, че само за 1 месец са дарили 10 тона храна. В последните дни са раздадени 3,5 тона риба чрез Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. ЕК е одобрила следващата 2013 за година срещу борбата с разхищението на храна. Над 800 000 българи имат нужда от хранително подпомагане.

Още новини