Начало Новини Актуално Министрите Асен Василев и Кирил Петков са против изграждането на паро-газова централа на територията на ТЕЦ Марица Изток

Министрите Асен Василев и Кирил Петков са против изграждането на паро-газова централа на територията на ТЕЦ Марица Изток 2

Актуално

Служебните министри Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха днес с представители на синдикатите в Марица Изток. Срещата се проведе в залата на община Раднево.
Още преди събитието служебните министри положиха подписите си в подкрепа на комплекса. Подписката на КНСБ и Подкрепа още миналата седмица надхвърли 100 000 души, напомниха синдикатите.

Асен Василев подчерта, че разбира исканията на хората от комплекса и според него най-важното искане е българската енергетика да остане независима и занапред. Служебният министър уточни, че ще направи всичко възможно да се осъществят исканията на работещите в комплекса, но не може да обещае, че това ще се случи. Според мен в тази зала са идвали много хора и много са ви лъгали. Реалностите са, че България преди около 1 година подписа споразумение, че ще намали въглеродния отпечатък с 55%. Ако някой дойде тук и ви каже, че има план как да излезем от това решение, което сме подписали, или е луд, или ви лъже.

Истината е, че в момента, гледайки какво се случва в Европа, шансът това решение да бъде обърнато е много малък. Ако беше преди 3 месеца, щях да кажа дори, че е шансът е нулев. Европа обаче преживя много тежко лято с високи цени на енергията и е на път да преживее още по-тежка зима. Това може да доведе до отрезвяване, но със сигурност това, което сме поели като ангажимент, няма да бъде отменено.

Шансът да се отмени това решение е толкова, колкото да уцелите шестица от тотото. Не е невъзможно, но е нереалистично да се разчита с шестица от тотото да си оправите живота, нали?, каза пред миньорите Асен Василев.

Цената на емисиите ще расте и е напълно възможно тя да стигне 100 евро. При това положение чисто икономически няма как да продължи да съществува ТЕЦ-ът на въглища, посочи служебният министър и допълни, че правителството е готово да води битката, но не може да обещае, че ще я спечели.

Диверсификация

Двамата министри поискаха да чуят от хората в Раднево как си представят бъдещото развитие на региона и какво биха искали да работят, ако бъдат затворени мините, съобщава сайтът divident.eu.

Освен Плана за възстановяване и устойчивост има 1,3 млрд. евро в Плана за справедлив преход, който е изцяло за въглищните региони в България. Половината от тези пари могат да дойдат при вас. Вие обаче трябва да кажете какво искате и ние да ви помогнем да се случат нещата, каза министърът.

Според него има вариант в района на Марица Изток да се изгради завод за батерии, да се доведат производства, които да се закачат за централите. Ако в продължение на следващите 5 години не работим по тези теми и не се подготвим, това ще бъде катастрофално за България, предупреди Василев.

Община без корупция, за да има индустриална зона

Според Кирил Петков в Плана за възстановяване има заложени около 400 млн. лева за изграждане на нови индустриални зони. Създадохме открит начин за използването на тези пари. За тях всяка една община може да подава проекти. Приоритет номер едно ще бъде регион Стара Загора, обеща служебният министър.

За да дойдат парите в общините трябва да се направят две неща, посочи Петков: да се определи територията на индустриалната зона и общината да бъде сред първите сертифицирани за Община без корупция. Инвеститорите ни казват: Нас ни е страх от това, че ще ни забавят разрешителните, че трябва да говорим с партия, за да не си загубим инвестицията си, каза Петков и посъветва Община Раднево да побърза с кандидатурата си за такъв сертификат.

Иновативни технологии

Да се вкарат технологиите за улавяне на въглероден диоксид в Плана за възстановяване, поискаха синдикатите. Те посочиха проекта за улавяне и нагнетяване на въглеродния диоксид, разработен от Минно-геоложкия и Техническия университет. Препоръчаха и проекта на проф. Жеко Ганев за улавяне и утилизация на въглеродния диоксид.

Според синдикатите такъв тип технологии биха удължили живота на комплекса. Според мен това е много добро начало. Ще проучим технологиите и ще ги внесем за разглеждане, за да видим кои от тях работят икономически и технически, обеща Василев. Трябва да се види чисто пилотно кои от тези технологии могат да се случат, допълни министърът.

Минаването на газ не е решение

Водород в европейската икономика ще има, но той няма да се ползва за генериране на електричество. Според него водородът ще може да се използва след около 10 години, когато поевтинее.

В момента, в който газифицираме централите, цената на енергията няма да се определя вече от България, каза Асен Василев. Той допълни, че е против и изграждането на паро-газова централа на територията на ТЕЦ Марица Изток 2.

На този етап защитаваме това, което имаме. Ние сме миньори, искаме да запазим занаята си и да го предадем на децата си, посочиха присъстващи в залата.

На въпрос дали ще оглавят нов политически проект двамата министри отговориха: Докато сме служебни министри ще си вършим работата като такива. Дошли сме да говорим с хората, да чуем тяхното мнение и да го имаме предвид в Плана за възстановяване.

Още новини