Начало Новини Актуално Министерството на ззравеопазването предлага сливане на двете болници в Стара Загора. Решението трябва да се вземе на мес

Министерството на ззравеопазването предлага сливане на двете болници в Стара Загора. Решението трябва да се вземе на местно ниво

Актуално

След 20 години разделение е възможно двете болници в Стара Загора да се обединят и не бива да пропускаме тази възможност, заяви на пресконференция в петък ректорът на Тракийския университет проф. Иван Станков. Той изрази категоричната си подкрепа за искането на Министерството на здравеопазването за сливане на УМБАЛ - Стара Загора, и МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович".

"Това е шанс не само за старозагорци, но и за жителите на Югоизточна България, за лекарите от двете болници. Зам.-министърът на здравеопазването проф. Иван Миланов недвусмислено ни подсказа, че това обединение на двете болници е предпоставка за създаването тук на една от високотехнологичните многопрофилни болници, каквито за страната се предвижда да бъдат 6 или 8. Това може да бъде едно мъдро държавническо решение, което ще обедини усилията на всички специалисти и ще даде възможности за кандидатстване по проекти. За това ще подкрепяме с всички сили и средства идеята в Стара Загора да има Университетска, висотехнологична многопрофилна болница", каза още проф. Станков, цитиран от вестник Старозагорски новини.
Според декана на Медицинския факултет доц. Мая Гълъбова, Университетската болница е предпоставка за съществуването на факултета. "Не е възможно обучителите само да обучават. Освен това УМБАЛ е междуобластна, в нея се лекуват пациенти от цялата страна. А субсидията от 10 хил. лева на студент по медицина и по 4.5 хил. лева за медицинските сестри дава възможност за поддържането на високо ниво на лабораториите и апаратурата", добави тя.
По думите на д-р Кирил Добрев, изп. директор на УМБАЛ - Стара Загора, сливането на двете лечебни заведения е уникален шанс за гражданите да се лекуват и за лекарите да работят ефективно. Ако пропуснем този шанс, такава високотехнологична болница ще има в Бургас и това ни беше казано съвсем недвусмислено", подчерта д-р Добрев. Според него новата болница ще има по-големи възможности да получи субсидиране от европейски фондове, отколкото ако двете болници кандидатстват поотделно. Има серия проекти, които са разработени и очакват финансиране, в това число и проект за технологично обновление за 10 млн. лева.
За преструктуриране на лечебните заведения в страната според министъра на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова са предвидени 295 млн. лева, от тях 148 млн. лева са само за създаването на високотехнологичните болници. Решението за сливане на УМБАЛ и МБАЛ обаче трябва да бъде взето на местно ниво. Поставен е и срок - до септември. Медицинският съвет на УМБАЛ има ясна позиция, необходимо е становището и на управителния орган на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович", както и на Община Стара Загора и Областната администрация. Проф. Иван Станков смята, че е необходима широка разяснителна кампания и обществото трябва да бъде информирано за възможностите.
УМБАЛ разполага с 287 легла, персоналът е 500 души, от които 109 лекари на трудов договор, хабилитираните лекари са 55. За миналата година през нея са преминали 8900 пациенти, повече от 2500 не са от Старозагорска област. По предварителните разчети на Районния център по здравеопазване областната здравна карта предвижда 650 легла за активно лечение.

Още новини