Начало Новини Актуално Министерството на земеделието предоставя 50 млн. евро на земеделските производители, пострадали от коронавируса

Министерството на земеделието предоставя 50 млн. евро на земеделските производители, пострадали от коронавируса

Актуално

Десислава ТаневаМинистерството на земеделието ще отдели 50 млн. евро за подпомагане на земеделските производители, пострадали от кризата с коронавируса. Таванът на обезщетението за един земеделски производител ще е 7000 евро, за малки и средни предприятия – до 50 хил. евро. Това обяви на пресконференция министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя уточни, че първата група, която ще бъде подкрепена, са розопроизводителите, чиито продукти зависят в най-голяма степен от международните пазари и са силно засегнати от кризата.

На брифинга присъства и председателят на Консултативния съвет Владислав Върбанов, който увери, че въпреки очакванията за спад на реколтата от 30%, няма никаква заплаха за хлебния и зърнения баланс и не трябва да има притеснения относно предстоящата реколта. Той уточни, че заради сушата през тази пролет има локални проблеми в районите на Варненско, Добрич, Шабла, Каварна и в Южна България, но въпреки това се очаква добра реколта.

Състоянието на пшениците е задоволително. От Националния браншови съюз на хлебарите също увериха, че няма предпоставки за криза с наличността на качествена българска пшеница за производство на хляб.

По данни на бранша към момента България е изнесла 4,3 млн. тона пшеница, а също и 1,9 млн. тона царевица, като и по двата показателя стойностите са рекордни. Страната ни е на четвърто място в света по износ на слънчогледово олио.

България категорично ще запази статута си на голям, и то нетен износител на зърно, заяви и министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя уточни, че няма данни за покачване на цените, както на зърното, така и на продуктите от първа необходимост, като брашно и хляб.

Танева обясни още, че в момента по настояване на земеделски стопани, които имат пропадания от засушаването, се правят обследвания и вече има издадени протоколи за 28 хил. декара, като те са предимно в Североизточна и Източна България. Танева е категорична, че за всички, чиито площи са пропаднали на 100% заради засушаването, ще има държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена през тази календарна година.

Танева обяви още, че при увеличение на бюджета на Европейската комисия, очакванията са да има увеличение на сумите за Програмата „Развитие на селските райони“ с 376 млн. евро.

Пресконференция на министъра на земеделието и храните Десислава Танева

 

Още новини