Начало Новини Актуално Министерството на отбраната не знаело за вноса на стари боеприпаси у нас

Министерството на отбраната не знаело за вноса на стари боеприпаси у нас

Актуално

Министерството на отбраната (МО) не разполагало с информация за утилизация на стари боеприпаси у нас по сключени договори на дружества от българския военнопромишлен комплекс, външни или международни. Това се твърди в писмената справка на министерството, изпратено до Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора" във връзка с подадено заявление за достъп до обществена информация.

За времето от 2001 г. до сега от МО съобщават само за три проекта за утилизация на стари боеприпаси, реализирани със съдействието на Държавния департамент на САЩ (финансиране на стойност около 3 милиона долара), при които са унищожени около 100 000 единици малки оръжия и леки въоръжения и 10.5 милиона боеприпаси. Съобщава се още и за продължаващото реализиране на три договора за утилизация на 15 000 т излишни за Българската армия боеприпаси, за които в края на 2008 г. МО е сключило договор с три частни фирми - "Терем", "Дунарит" - Русе, и "Берета трейдинг". Според военния министър Аню Ангелов трите фирми са изпълнявали и договори с полигон "Змейово" през 2009 г., но за изпитания на боеприпаси.

За договори, свързани с внос на стари боеприпаси и тяхното унищожаване у нас, от МО не знаели, пише вестник Старозагорски новини.
Съществуването на въпросните договори обаче потвърди зам.-министърът на отбраната Валентин Радевски при посещението си на полигон "Змейово" през февруари т.г. На въпрос на "Старозагорски новини" дали правителството на ГЕРБ е унаследило договори, сключени по времето на управлението на НДСВ, свързани с внос на стари боеприпаси от чужбина и тяхното унищожаване у нас, зам.-министърът отговори дословно:
"Да, разбира се, има такива договори за утилизация в България от вън. Не знам от кого са унаследени, дали от НДСВ, или от други, но са преди правителството на ГЕРБ."
За такива договори знае и бившият зам.-министър на отбрана Спас Панчев. Той обаче е категоричен, че разрешения за внос на стари боеприпаси се издават от една определена държавна структура, наречена Междуведомствен съвет по въпросите на военнопромишления комплекс и мобилизационната готовност на страната. В него членуват зам.-министри от всички министерства, а съпредседатели са му министърът на отбраната и министърът на икономиката и енергетиката. Справка в Интернет показва, че към настоящия момент Междуведомственият съвет се оглавява от Аню Ангелов и Трайчо Трайков. Тоест военният министър Ангелов, като приемник на Николай Цонев, Веселин Близнаков и Николай Свинаров (всички от НДСВ), би трябвало да знае за съществуването на тези договори. Член на Междуведомствения съвет е и Валентин Радев, който до неотдавна ръководеше и т.нар. Сдружение на специалистите по боеприпаси в България, яростно защитило полигон "Змейово" от предизборните мераци на Николай Цонев да го закрие. Днес обаче никой от тях не иска да съобщи кои са фирмите вносителки на стари боеприпаси, къде се унищожават те и докога са в сила въпросните тайни договори.

На свой ред пък старозагорци са категорични, че обгазяванията на региона са свързани точно с действия около тези договори. Като аргументи те изтъкват откритите тежки метали в околната среда, в това число и в плодовете и зеленчуците, както и наличието на фосген и циановодород в атмосферния въздух на двете села край полигон "Змейово", в които има ситуирани измервателни станции.
Голямо неизвестно съществува и около частната фирма "Берета трейдинг", която хем се занимава с утилизация на стари боеприпаси (според МО), хем ползва услугите на полигон "Змейово" без да е производител на оръжие.
От МО твърдят, че "Берета трейдинг" унищожава стари боеприпаси на Българската армия в производствена база до град Стралджа, Ямболско. Кметът Митко Антонов съобщи пред медията ни, че официално не е информиран за дейността на фирмата на територията на Община Стралджа. "Неофициално чувам, че правят нещо. Но точно какво е, и аз не знам. Те дойдоха в общината преди една година, взеха една база - бивша складова база на "Терем". Собствеността на тази база, находяща се на 7-8 км от Стралджа - до Петолъчката, през годините премина от едно лице в друго. Впоследствие се ремонтира, тоест складовете бяха преградени. Чувам, че там се прави ново оръжие, но е възможно да се правят и някакви други работи", коментира г-н Андонов.

Кметът на Стралджа съобщи още, че до този момент никой от съгражданите му не се е оплакал от замърсяване на атмосферния въздух, от каквото страдат в Стара Загора.
Големият въпрос за старозагорци е къде се унищожава взривната част на старите боеприпаси (без значение дали те са родно производство, или са внос). Откъслечни твърдения, че те се транспортират до "Дунарит" - Русе, не се възприемат насериозно от местни специалисти по взривните вещества, тъй като действащото законодателство за транспорт на опасни товари е твърде дестриктивно. От друга страна, както "Дунарит", така и "Берета трейдинг" и "Терем" имат договори с полигон "Змейово". Тоест кръгът отново се затворя. И в този омагьосан кръг старозагорци се въртят вече осем години. А вместо да покажат изход, представители на държавните институции творят "бисер" след "бисер", което само нагнетява общественото недоволство.
Въпросът е докога?

Още новини