Начало Новини Актуално Министерството на отбраната - коректен партньор на българските фирми от отбранителния бизнес

Министерството на отбраната - коректен партньор на българските фирми от отбранителния бизнес

Актуално
калашников АК7.62

През миналата година Министерството на отбраната е изплатило 336 млн. лева на български компании за извършени дейности, а за 2011 г. в материалния план са предвидени около 302 млн. лева. Парите отиват при местни доставчици и изпълнители. Това беше заявено от министъра на отбраната Аню Ангелов на конференцията Бъдещето на българската отбранителна технологичноиндустриална база.

Малко от тези средства обаче са свързани конкретно с фирми от отбранителната индустрия, уточни Ангелов. Той отбеляза, че ако през 2010 г. към чужди фирми са извършени разплащания за 157 млн. лева, за тази година са планирани едва 3 млн. лева. „Волята на МО да бъде коректен партньор на българските фирми от отбранителния бизнес е налице, ясен знак за което е намаляването на задълженията към доставчиците", заяви министърът. По негови изчисления задълженията на военното ведомство към българската индустрия и към чужди фирми са намалели четирикратно от началото на мандата му.

Възможности „Всички български фирми, които имат желание и капацитет да работят по инвестиционните проекти на МО, имат възможност да заемат място в тяхната реализация", увери министърът.

Като такава възможност за родните фирми той посочи поддръжката на хеликоптерите „Кугар", а в бъдеще и на „Пантер". Той отбеляза, че в предстоящото споразумение за следгаранционна поддръжка на самолетите „МиГ 29" е включено задължително условие дейностите да се извършват на наша територия с процентно участие на български фирми, пише вестник Пари.

В плана на конференцията беше обявено още, че в края на годината ще бъде приет нов държавен военновременен план, чрез който ще се освободят значителни ресурси от суровини и материали, които сега фирмите са задължени да поддържат.

„Ще разработим в детайли и идеята, издигната от Сдружението на българската отбранителна индустрия, за поддържане на готова продукция, а не на суровини и материали, която при нужда да може да бъде продавана и своевременно възстановявана", каза още военният министър. Ангелов призна за свой неуспех това, че министерството не е успяло да се освободи от ненужни имоти и дейности. Той възнамерява да предложи на правителството създаването на специална държавна агенция, която да се заеме с приватизацията на излишните военни имоти.

Изнасяме, където можем „Днес секторът е различен от това, което представляваше преди 20 години, но от гледна точка на експортния потенциал през миналата година той беше съизмерим със сектори като енергетиката", коментира икономическият министър Трайчо Трайков.

Едва 10% от износа обаче са предназначени за страни членки на Европейския съюз, информира Николай Ибушев, генерален директор на завод Арсенал в Казанлък и зам.-председател на Сдружението на българската отбранителна индустрия. „Българската отбранителна индустрия изнася за всички държави, за които няма забрана по линия на Съвета за сигурност към ООН, ако, разбира се, нашата продукция е конкурентоспособна на съответните пазари", заяви още той, но отказа да назове конкретни държави, тъй като договорите са с определена степен на конфиденциалност.

Още новини