Начало Новини Актуално Министерството на икономиката представи Интелигентна енергия – Европа ІІ

Министерството на икономиката представи Интелигентна енергия – Европа ІІ

Актуално

Повече от 300 представители на фирми, организации, ведомства, общини и други участваха в безплатния информационен ден Интелигентна енергия – Европа ІІ, организиран от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Събитието е част от инициативите за популяризиране на европейската рамкова програма и се провежда в съответствие с приоритетите на правителството за по-добро усвояване на европейските фондове, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Лектори от МИЕТ, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, фонд Енергийна ефективност, консултанти от ЕБВР и други специалисти запознаха присъстващите с полезна и актуална информация за проекти за енергийна ефективност, изграждане и използване на възобновяеми енергийни източници и икономичен транспорт.
Програмата Интелигентна енергия – Европа ІІ, 2010 беше представена от д-р Кристоф Кудон, член на Изпълнителна агенция Конкурентност и иновации към ЕК. Програмата финансира дейности в областта на енергийната ефективност, възобновяемите енергийни източници и енергоефективния транспорт. Бюджетът й за тази година е 56 млн. евро, като безвъзмездното финансиране достига до 75% от общите допустими разходи по проектите. Срокът за подаване на проектните предложения за тази година е 24 юни 2010 г, до 17 ч. брюкселско време. Общият бюджет по програмата до 2013 г. е 730 млн. евро. За седемте години, откакто действа в Европа, тя е финансирала общо 460 проекта.
Участниците в информационния ден бяха запознати и с подробности около функционирането на инструмента ELENA. Това е една нова възможност за общините да получат техническа помощ при подготовката на своите проекти за енергийна ефективност и ВЕИ.
Възможностите за финансиране на енергийни проекти от оперативната програма Регионално развитие,  фонда Енергийна ефективност, специализираната кредитна линия към ЕБВР също бяха сред темите на дискусиите по време на информационния ден.

 

Change IEE 2010

Още новини