Начало Новини Актуално Министерски съвет обяви Крън за град

Министерски съвет обяви Крън за град

Актуално
Крън стана град

Министерският съвет обяви досегашното село Крън, община Казанлък, за град. Административно-териториалната промяна се извършва по предложение на кметовете на Крън и на Казанлък, утвърдено с решение на Общинския съвет на Казанлък. То е подкрепено и от областния управител на област Стара Загора. Населеното място изпълнява условията, предвидени в Закона за административно-териториалното устройство на Република България за обявяване за град.

Към юни тази година броят на населението с постоянен адрес в Крън е 3561 души, което надвишава изисквания минимум. Изградена е социална и техническа инфраструктура – има училище, ОДЗ, читалище, пенсионерски клуб. Здравното обслужване на населението се осъществява от две медицински практики със своите екипи и стоматолог. На територията на Крън функционират и два големи завода – за производство и продажба на пружини и щанцови изделия и за производство на синтетичен диамантен прах и диамантени инструменти и оптическо стъкло.

В област Стара Загора има 11 общини. Сред тях са Братя Даскалови и Опан, но те са със статут на села. С новата административно-териториална промяна на Крън градовете са вече 11.

Още новини