Начало Новини Актуално Министърът на земеделието разпореди засилен контрол заради птичия грип в Румъния

Министърът на земеделието разпореди засилен контрол заради птичия грип в Румъния

Актуално

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов разпореди на Националната ветеринарно-медицинска служба (НВМС) да засили контрола по регионалните звена във връзка с установеното огнище на птичи грип в Румъния. Ветеринарните служби трябва да предприемат необходимите мерки за наблюдение и контрол на разпространението на вируса. Освен това да бъдат в готовност във връзка с опасността от пренасянето на птичия грип по прелетните и диви птици в България, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. 

Румъния е установила огнище на птичи грип в птицеферма и е предприела необходимите мерки за контролиране на разпространението на вируса, се казва в съобщение на Европейската комисия. Огнището е установено в селището Летеа, в окръг Тулча в югоизточната част на Румъния.
Румънските лабораторни изследвания са потвърдили, че става въпрос за огнище на високо патогенен вирус на птичия грип от тип H5N1. Ветеринарните власти са открили 49 мъртви птици в две стопанства в Летеа и са взели мерки за внимателно наблюдение на района,
където живеят около 300-400 души. Всички птици във фермата ще бъдат изклани, а около мястото ще бъде наложена 6-километрова защитна зона, обградена от 20-километрова зона на "висок риск". Това е първият потвърден случай на птичи грип в Европейския съюз от март 2009 г., когато вирусът беше открит в Германия.

Още новини