Начало Новини Актуално Министърът на спорта Свилен Нейков ще посети Стара Загора

Министърът на спорта Свилен Нейков ще посети Стара Загора

Актуално

На 20 май в 9,00 ч. на комплекс Колодрума се открива Футболен турнир с деца от социалните домове в община Стара Загора и Спортно училище Тодор Каблешков. В 12,45 ч. Свилен Нейков – Министър, Министерство на физическото възпитание и спорта ще връчи наградите на победителите. Кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев ще получи от Министъра отличие от спортните федерации у нас за приноса на градската администрация за развитието на спорта.

Това става  по повод Деня на българския спорт (17-и май), определен с решение на Министерски съвет от лятото на 2006-а г. Министерството организира  тази година анкета сред спортните федерации, които отличиха общините, поставили спорта като приоритет в управлението, съобщиха от пресцентъра на общината. Освен това Община Стара Загора е една от избраните от спортното ведомство общини за реализиране на проекта Аз обичам спорта. Следобед Министър Нейков ще открие в 16,00 ч. на Градски стадион Берое Общинско първенство по лека атлетика за деца.
В спортните прояви през седмицата – на 22 май от 9,30 ч. на Закрит плувен басейн-Стара Загора се открива Градско открито първенство по плуване за всички възрастови групи.
Министерството на физическото възпитание и спорта и Българският спортен тотализатор реализират през май Национална кампания Аз обичам спорта. Тя е посветена на 17 май, обявен за Ден на българския спорт с решение на Министерски съвет от 4 август 2006 г. Различното тази година е, че целият май е провъзгласен за месец на българския спорт.Кампанията, която е социално насочена към учениците, подрастващите, децата, лишени от родителска грижа и хората в неравностойно положение, за пръв път ще се реализира в цялата страна във връзка с ангажимента на правителството за насърчаване и развиване на българския спорт. В националния календар влизат над 120 спортни прояви, които се организират в партньорство с отделните общини.Целите и задачите на кампанията са да се покаже спортът като алтернатива на зависимости, дискотеки, агресия, компютърни игри и чат, да се научат децата и техните семейства да спортуват, да се интегрират възпитаниците на домовете за деца, лишени от родителска грижа и хората с увреждания в обществото чрез спорт.Кампанията обхваща социални спортове, за да се включат максимално много хора, най-вече ученици, тийнейджъри и техните семейства, както и деца, лишени от родителска грижа.В тези празнични спортни прояви ще участват и хора с увреждания, които също са представяли страна ни и са неизменна част от българския спорт. Те ще бъдат интегрирани сред останалите състезатели, за да спортуват заедно с тях. Част от инициативите включват провеждане на часове по физическо възпитание от известни спортисти, съвместни състезания по различни видове спорт с ученици от спортните училища и деца, лишени от родителска грижа, турнири за подрастващи от малцинствата, българчетата в чужбина, децата с увреждания. Част от лицата на кампанията са известните наши спортисти Евгения Раданова, Румяна Нейкова, Тодор Стойков, Георги Младенов, Любо Ганев, Детелин Далаклиев и други. Талисманът на кампанията не случайно носи името Здравко.

Още новини