Начало Новини Актуално Министърът на отбраната: Общински съвет - Стара Загора да отмени решението за референдум за полигон Змейово

Министърът на отбраната: Общински съвет - Стара Загора да отмени решението за референдум за полигон Змейово

Актуално

министър отбрана: Общински съвет Стара Загора решение референдум полигонМинистърът на отбраната в служебното правителство Тодор Тагарев е изпратил писмо до областния управител на Стара Загора Недялко Недялков и до председателя на Общинския съвет Емил Христов, относно решението на местния парламент за провеждане на референдум за съдбата на военния полигон край Змейово.

Министър Тагарев предлага Общинският съвет да отмени решението, тъй като органът, автор на акта, може сам да обяви тази нищожност, отчитайки, че е допуснал закононарушение при тълкуването и прилагането на съответните разпоредби, се казва в писмото.

Решение № 647 от 28.03.2013 г. на Общинския съвет - Стара Загора е издадено при липса на компетентност, което представлява абсолютна пречка да се предизвикат целените с него правни последици. Така, изпълнението на едно недействително решение, би довело и до нецелево разходване на средствата, определени за провеждането на местния референдум, което може да се оцени като щета върху общинския бюджет.

Във връзка с изложените съображения, следва да се има предвид и обстоятелството, че кметът не би могъл да организира изпълнението на решение за закриване на полигона, ако такова бъде прието с местен референдум, защото не разполага със законови средства за това, в т.ч. законодателна инициатива.

Считаме за безспорно от гледна точка на действащото законодателство, че преценката относно целесъобразността от съществуването, закриването, както и отпадане на функциите, които се изпълняват от това военно формирование, а именно - извършване на полигонни и лабораторни изпитвания на въоръжение и боеприпаси, е въпрос на преценка от органите на държавна власт и управление, се посочва още в писмото на министъра на отбраната.

Още новини