Начало Новини Актуално Министър Вежди Рашидов - непреклонен за ръководството на Държавна опера - Стара Загора

Министър Вежди Рашидов - непреклонен за ръководството на Държавна опера - Стара Загора

Актуално

Трима представители на Гражданския комитет за защита на Държавна опера - Стара Загора, се срещнаха вчера в Министерството на културата с министъра Вежди Рашидов. Синдикалистът Борис Борисов, солистът Александър Марулев и почетният гражданин на Стара Загора Крум Георгиев изложиха пред министъра и неговия екип мотивите за протестите на трупата и гражданството.

Това е предопределеният резултат от проведения конкурс за директор на оперния театър, класираният на първо място кандидат, който по мнението на всички е "спуснат парашутист", за да изпълняват нечии задания. Не на последно място "първенецът" не познава възможностите на трупата, интересите на публиката и просто няма добра репутация сред хората на изкуството, пише вестник Старозагорски новини.
Много категорично министърът заяви, че няма да допусне "площадно кадруване" и ще спазва правилата на тази държава. Т.е. той ще изпълни решението на комисията и ще назначи за директор на Старозагорската опера "нежелания" Радевски. Освен спазването на закона, г-н Рашидов извади "железни аргументи", че работата в Старозагорската опера не върви. За изминалата 2009 г. министерството е отпуснало 2 милиона лева за заплати и осигуровки на артистите, срещу които приходите са едва 3.6%. С този наистина сериозен мотив той е оборил и застъпничеството на премиера Бойко Борисов за разрешаване на проблема. Повишавайки адреналина, гениалният скулптор не пропусна няколко пъти да подчертае, че ако една опера не може да се самоиздържа, той ще я закрие!
Оказа се обаче, че министърът е подведен от служителите си и подадената му информация не е точна. Осигурената държавна субсидия е не 2 милиона, а 1 167 000 лева, като Община Стара Загора дава за издръжка от собствения си бюджет 980 000 лв., почти толкова, колкото и министерството.
При това "злепоставяне" министърът смекчи тона и каза, че разговорите би следвало да се водят преди провеждане на конкурса. Той остана изненадан от новото разкритие, че в продължение на година и половина ведомството му е бомбардирано с писма, които доказват лошото управление (или неуправление) на досегашния директор Веселин Стойков. На въпроса му получавани ли са писма, зам.-министър Димитър Дерелиев отговори уклончиво, че са получавани, но разпределяни по предназначение, т.е. или хвърляни в коша, или събирани в папка за всеки случай. Дерелиев не пропусна възможността да съобщи, че е получавал и "хвалебствия за Веско".
Съобщеният трети аргумент на старозагорци разби мита за законно проведен конкурс. Месец и половина преди провеждането му г-н Дерелиев е заявил пред народните представители Недялко Недялков и Живко Тодоров, че кандидатът на министерството е Петър Радевски. Той е направил и пазарлък с другия народен представител Емил Караниколов да назначат за директор искания от старозагорци и Операта доказал се директор и мениджър Александър Марулев, а Радевски да му стане заместник.
Борис Борисов връчи на министъра подписка с имената на над 2000 старозагорци, които не желаят Петър Радевски да управлява Старозагорската опера и застават твърдо зад кандидатурата на Марулев.
Въпреки тези безспорни факти, които уличават високопоставените служители най-малко в нелоялност, въпреки насъстоятелността на старозагорското гражданство, министър Рашидов остана непреклонен. Той каза, че единствен шанс да се изпълни този вариант е, ако Радевски сам оттегли кандидатурата си.
Със същата мисия следобед министърът беше посетен от областния управител Йордан Николов и кмета на общината проф. Светлин Танчев. По неофициални данни не се е стигнало до никакви положителни резултати.
По решение на Гражданския комитет от тази сутрин денонощно започва обсада на сградата на Операта с твърдото намерение Петър Радевски да не бъде допуснат в нея по никакъв повод. Досега записалите се доброволци за постови са над 60 души.
На 8 април от 13 часа пред служебния вход на Операта е поредният протестен митинг. На него ще се иска оставката на Димитър Дерелиев и на Борис Панкин. На 9 април 2010 г. (петък) от 16 часа пред Министерския съвет започва протестен митинг. На него отново ще се изразят мотивите за справедливото недоволство на артистите и подкрепящите ги колеги от музикалните институции на столицата и страната; ще се поискат оставките на Дерелиев и Панкин; ще се връчи подписката на старозагорци на премиера Бойко Борисов.
Тръгването на автобусите от служебния вход на Операта е от 13 часа на 9 април.

Още новини