Начало Новини Актуално Министър Трайков похвали ТЕЦ Марица изток 2

Министър Трайков похвали ТЕЦ Марица изток 2

Актуално

С разбиване на бутилка шампанско министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков откри официално рехабилитирания блок 6 на ТЕЦ Марица изток 2. Ползите от този проект са изключително сериозни като икономически ефект.

Модернизацията беше осъществена в един много добър срок от седем месеца и е пример за това как трябва да се процедира в енергетиката - с поглед върху ясните икономически ефекти в обозримия времеви хоризонт, върху икономическата логика. В енергетиката си поставяме различни цели, но в крайна сметка трябва да имаме един баланс - баланс между зелената енергия, между вносните и между българските ресурси. Въглищата в Маришкия басейн са най-изобилните ни, евтини и достъпни собствени ресурси. Ние сме длъжни да създадем предпоставки, така че да има работа за хората, да сме енергийно независими и в същото време - да поддържаме конкурентноспособна енергетика, която дава надеждна енергия на достъпна цена с грижа за здравето на хората", подчерта той. До средата на следващата година ще бъде завършена рехабилитацията на блок 8, а подобни планове има и за блокове 5 и 7, добави Трайчо Трайков.
"Рехабилитацията на блок 6, която започна на 24 декември 2009 година, е част от проекта "Рехабилитацията на блокове от 1 до 4 и изграждане на сероочистваща инсталация на блокове 1 и 2 и 3 и 4 и повишаване мощността на блокове 5 и 6". Модернизацията на турбината бе ангажимент на "Тошиба", а фирма "Риск Инженеринг" подмени стария генератор с нов. Рехабилитацията на Котел 10 бе възложена на "Енергоремонт Гълъбово". Всички останали ремонтни дейности бяха дело на персонала на ТЕЦ "Марица-изток 2" ЕАД", посочи председателят на Съвета на директорите на централата Илко Желязков.
Стойността на реконструкцията е 68.7 млн. лева. Прекият резултат е 20 мегавата мощност допълнително - 230 вместо досегашните 210 и удължаване на живота му с 25 години.
От август в рехабилитация е блок 8, тя е в същия обем като тази на блок 6. Докато трае модернизацията, блок 6 ще работи със сероочистващата инсталация на блок 8. Със собствени средства ТЕЦ "Марица Изток 2" изгради два комина с газоходи от най-модерния GRP материал за сероочистващите инсталации на блоковете 7 и 8. Благодарение на новите съоръжения разходът на варовик е намален с повече от 2%, ефективността на сероочистващите инсталации е повишена от 92% до над 94%.
В ТЕЦ "Марица-изток 2" се изгражда и сероочистващата инсталация на блокове 5 и 6. През май тази година средствата от Европейската комисия по програма ИСПА бяха временно спрени. Тогава между Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, Министерството на околната среда и водите и ТЕЦ "Марица-изток 2" бе подписано допълнително споразумение, според което централата, като краен бенефициент, поема 100% от разходите. В момента тя финансира изграждането на сероочистката на двата блока със собствени средства, а диспропорцията в процеса на съфинансиране ще бъде компенсирана след възстановяването на финансирането от Европейската комисия. За изпълнител на проекта е избран италиано-китайският консорциум "Идреко-Инсигма", а главен подизпълнител е "Енергоремонт Холдинг". Коминът на новата сероочистка ще бъде изграден също от GRP материал.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини