Начало Новини Актуално Министър Трайчо Трайков: Ще търсим отговорност за кражбите в Мини Марица-изток

Министър Трайчо Трайков: Ще търсим отговорност за кражбите в Мини Марица-изток

Актуално

Вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, придружен от евродепутата от ГЕРБ Владимир Уручев и трима от народните представители на мнозинството в парламента от Старозагорски избирателен район, посетиха ТЕЦ 2 и дадоха своята подкрепа на кандидат-кмета на ПП ГЕРБ д-р Димитър Димитров в град Раднево.

Преди срещата с гражданите министър Трайков отговори на няколко журналистически въпроса, свързани с енергетиката. Един от тях касаеше оповестените нарушения и злоупотреби в "Мини Марица-изток", заради които бившите изп.директори на дружеството бяха освободени от управата на дружеството. Проверките там продължават, но Трайков беше категоричен, че на виновните лица ще бъде търсена съдебна отговорност. Лекар от Раднево пък постави въпроса за търсене на отговорност и от бившия енергиен министър, и от социалния му колега, която според него "е завзела всичко в тази община". Политиката на откритост и борбата с корупцията е един от основните приоритети на правителството, припомни министърът.

Според Трайков има реален шанс в енергийния комплекс да започне изграждането на нова, четвърта мощност. За разлика от тройната коалиция, която четири години затлачваше проекта, сега по този въпрос вече се изготвяли условията за наемане на консултант, уточни той. Новата мощност ще работи със същите лигнитни въглища, но за разлика от другите централи, въглеродният диоксид ще се улавя чрез съвременни технически решения и на практика ще бъдат създадени така наречените зелени работни места. Трайков заяви, че подобна централа вече работи в Япония и че са водени предварителни разговори с представители на "Тошиба". Министърът обаче не се ангажира със срокове както за възлагането на подобна поръчка, така и за изпълнението й, пише вестник Старозагорски новини.

Малко по-късно той подчерта, че правителството държи на добрите отношения със западните инвеститори и че "няма думи за безобразията, които се случват в една съседна община". На журналистически въпрос коя е тази община и кой всъщност е виновен за "безобразията", той отговори, че става въпрос за Гълъбово, където се пречи при изграждането на новите мощности, искат се нереални цени за сервитутни права, не се спазват съдебни разпореждания и т.н.

Обезпечена ли е енергетиката ни за зимата? На този въпрос министърът отговори утвърдително и подчерта, че впечатленията му от посещението в ТЕЦ 2 са много добри. Освен това, каза той, не се очакват сътресения с доставките на газ, контролира се депото в Чирен, за да няма "мистериозно изчезнали количества", разчита се и на газопреносната ни връзка с Гърция.

Още новини