Начало Новини Актуално Министър Трайчо Трайков ще открие рехабилитирания 8-и блок на ТЕЦ Марица изток 2

Министър Трайчо Трайков ще открие рехабилитирания 8-и блок на ТЕЦ Марица изток 2

Актуално
ТЕЦ Марица изток 2

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ще открие в понеделник (14 март) рехабилитирания 8-и блок на ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД. Церемонията ще се състои в 10.00 часа пред сградата на централата, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Сред официалните гости ще бъдат японският посланик в България Н.Пр. Макото Ито и представители на изпълнителя на проекта фирма Тошиба. Модернизацията на мощността приключи месец по-рано от предвидения срок.

Модернизацията е част от мащабен проект за  рехабилитация на блокове от 1 до 4, изграждане на сероочистващи инсталации (СОИ) на блокове 1 и 2, 3 и 4 и повишаване мощността на блокове 6 и 8, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Ремонтните дейности по енергоблок 8 започнаха на 02.07.2010 г. с подмяната на ротор ниско налягане, реконструкция на ротор високо налягане и премахване на Баумановата степен на турбината. Реконструкцията обаче не се органичи само до тези параметри. Монтирани бяха нови цифрови релейни защити, произведени в Швейцария. Старата възбудителна система на генератора бе подменена със съвременна статична, също швейцарско производство. Паралелно с това се извърши и рехабилитация на котел 12. Тя е свързана основно с подмяна на нагревни повърхности  с изтекъл ресурс, както и с възстановяване на всички износени възли и участъци от системата на котлоагрегата. Старият генератор бе подменен с нов, по-мощен, произведен от Електросила – Санкт Петербург. Новият генератор е с 270.6 мегаволт ампера и е с широк диапазон на работа по реактивна мощност.

Модернизацията на турбината бе ангажимент на японската фирма Тошиба. Риск Инженеринг подмени стария генератор с нов, а рехабилитацията по Котел 12 бе възложена на Енергоремонт-Гълъбово и др. фирми. Всички останали ремонтни дейности са дело на персонала на ТЕЦ Марица Изток 2 ЕАД. С модернизацията на блок 8 се повиши мощността му, която достигна 230 MW. Увеличи се и животът на ободурването с 25 години.

Още новини