Начало Новини Актуално Министър Трайчо Трайков обсъди в Москва съвместните енергийни проекти

Министър Трайчо Трайков обсъди в Москва съвместните енергийни проекти

Актуално

България ще се запознае подробно с изпратената от руската страна информация за ефекта от увеличаване на капацитета на Южен поток. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на срещата си със заместник министър председателя на Руската федерация Сергей Собянин.
Г-н Собянин потвърди намерението за удвояване на обемите транзитиран газ с промяна в технико-икономическите параметри на газопровода Южен поток.

Преговорите с турската страна са свързани с един от вариантите за трасе на тръбата през Черно море и не засягат ролята на България в този проект, съобщиха от пресцентъра на министерството на икономиката, енергетиката и туризма на Република България. Даването от страна на Турция на разрешение за геоложки проучвания в нейни териториални води означава, че строителството може да започне през 2010 г., подчерта в среща с министър Трайков по-рано министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко.
През следващата седмица в София ще се съберат работните групи по проекта, които ще продължат работа по изготвяне на споразумение между акционерите и устава на проектната компания и технико-икономическото задание за търга за предпроектно проучване. На тази среща по настояване на министър Трайков ще започнат и разговори по параметрите на нов дългосрочен договор за газови доставки с Газпром.
Българската страна отново заяви позицията си тези преговори да не се обвързват с договора по проекта Южен поток.
По проекта Бургас - Александруполис България очаква от проектната компания представяне на вариант с прокопаване на канал и разширяване на пристанището като алтернатива на плаващите буйове за разтоварване на нефта. На тази база съвместно с местните власти и обществеността на засегнатите общини ще бъде взето решение за технологичния вариант за осъществяване на проекта. Необходими са ясни гаранции за екологичната безопасност на нефтопровода, подчерта министър Трайков.
Позицията на Русия по проекта Бургас – Александруполис е непроменена, заяви Сергей Шматко в коментар за разговорите с Турция по проекта Самсун – Джейхан. Двата петролопровода са конкурентни и този, който бъде изграден пръв и докаже по-добри търговски условия ще получи по-големи шансове за запълване на капацитета. България очаква гаранции за запълване капацитета на тръбите.
Работата по изготвяне на финансова концепция и структура на проекта АЕЦ Белене продължава. За България проектът е не само политически, по-важна е финансовата част, заяви министър Трайков.
След изясняване на дела, който България и RWE ще запазят в проекта, ще бъдат поканени нови инвеститори. Обсъждана е възможността за участие на френски, италиански и руски компании. Министър Трайков подчерта, че приоритет за страната е не само намирането на средства за реализация на проекта, а условията, при които ще бъдат привлечени ресурсите. Кредитно финансиране с държавна гаранция не е сред обсъжданите варианти. Руски компании ще бъдат поканени да участват наравно с други заинтересовани компании като инвеститори в проекта. 
Българо-руската Междуправителствена комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава на 10-11 декември 2009 г. в София. За това се договориха съпредседателите на комисията Трайчо Трайков и Сергей Собянин. Българската страна постави за разглеждане теми, свързани с възможността за участие на български фирми като изпълнители и подизпълнители на Зимните олимпийски игри в Москва през 2014 г.; за откриване на митнически терминал за обработка на активни стоки в руското пристанище в Кавказ и пряка железопътна фериботна връзка; да се разреши на български превозвачи да извършват чартърни полети за туристи от Русия; за балнео- и санаториално лечение в България на инвалиди, ветерани и други социално слаби групи към здравно-осигурителната каса на Руската Федерация; за военнотехническо сътрудничество и по въпросите за инвестициите. По някои от тези теми ще има решения още преди сесията на 10-11.12.2009 г. 

Още новини