Начало Новини Актуално Министър Трайчо Трайков коментира проверката на ОЛАФ в ТЕЦ Марица Изток 2

Министър Трайчо Трайков коментира проверката на ОЛАФ в ТЕЦ Марица Изток 2

Актуално

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира в кулоарите на парламента проверката на ОЛАФ в ТЕЦ Марица Изток 2 с думите, че България може да изгуби финансиране покрай обжалването на процедурата за изграждане на сероочистващи инсталации в V и VІ блок на централата. Според Трайчо Трайков - това е изключително възмутителна история и е един пример, в който по чудо ние сме били абсолютно изправни на всеки етап.

Процедурата се води от Европейската банка за възстановяване и развитие. ЕБВР два пъти каза, че всичко изцяло отговаря на стандартите, съобщи Агенция Фокус. За съжаление класираният на второ място кандидат обжалва по най-различни начини и причини резултата от търга, в резултат на което ОЛАФ са се сезирали и проверяват фактите, които спечелилият кандидат е декларирал при подаване на офертата си. Това би могло да резултира в загубата на финансирането, нещо което би било изключително жалко. Става въпрос за евентуални нарушения в декларираните данни при офертата. Те не са установени. Тече разследване. Аз апелирах да не ни наказват за това, че ние спазвайки техните правила, сме станали жертва. Всички казват – да, разбираме ви, вие не сте виновни, вие сте чисти като сълза, но си има правила – каза Трайчо Трайков.
По думите му - можем да загубим парите от ИСПА. Тогава парите ще трябва да дойдат от централата, но това ще са загубени пари, които няма да постъпят в държавния бюджет.

Още новини