Начало Новини Актуално Министър Тотю Младенов към шефа на "Ремотекс": Ще ви подадем ръка, ако платите заплатите!

Министър Тотю Младенов към шефа на "Ремотекс": Ще ви подадем ръка, ако платите заплатите!

Актуално

"Опитайте се да спазите сроковете и да изплатите заплатите на работниците!", така министърът на труда и социалната политика се обърна към директора на предприятието инж. Стефан Чорчопов, след като посети "Ремотекс-Раднево" АД. Останалите му съвети бяха да се обърне внимание на условията на труд - спиране на течовете в халетата, оправяне на вентилацията, осигуряване на маски, раздаване на вече осигуреното работно облекло. Социалното министерство може да помогне с включване в Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", по операция "Адаптивност", което ще позволи да се запази персоналът и да получи допълнителна квалификация.

Министърът обеща, ако тези условия бъдат спазени, да подадат ръка и на работниците, и на собствениците. "Ако не се платят заплатите, ще трябва да стигнем до крайност, а не ми се иска да бъде така. Искам отношенията да са нормални, бизнесът да върви и хората да си получават заслуженото", добави той, без да уточнява какви мерки ще предприеме. Часове преди посещението в радневското предприятие обаче в Стара Загора по време на пресконференция Тотю Младенов се закани, че ако собствениците продължават да не спазват Кодекса на труда и споразуменията, които подписват с работниците, и не изплащат работните заплати, моментално ще ги даде на прокуратурата. "И им обещавам, че ще имат големи проблеми, защото в Република България всеки е длъжен да спазва законите. И аз ви уверявам, че имаме достатъчно механизми и това, което цяла България наблюдава в тази фирма от три месеца, няма да продължава. Ще питам и "Мини Марица-изток" дължат ли им пари, защото се оправдават, че им дължат", каза дословно социалният министър.
Вероятно уверенията на ръководството на "Мини Марица-изток", че нещата са регулирани, проблем с плащанията няма да има и до края на месеца ще бъдат платени задълженията, които били под 1 млн. лв., както и категоричното обещание на инж. Стефан Чорчопов, че собствениците ще спазят последното подписано споразумение, са причината за леко смекчения тон на министър Младенов. Той направи обиколка в няколко цеха и на място се увери, че предписанията на Инспекцията по труда са основателни, пише вестник Старозагорски новини.
За последните 6 месеца благодарение на намесата на Инспекцията по труда са изплатени над 40 млн. лв. забавени заплати и осигуровки. "Като правителство ще направим всичко възможно да изплатим забавените плащания към бизнеса, за да се нормализира този процес, иначе се нагнетява страшно напрежение на пазара на труда. Всеки ден у нас се уволняват 1000-1500 души. Можем да въздействаме чрез ОП "Развитие на човешките ресурси", чрез активизиране на бизнеса", коментира министър Младенов. От следващата седмица започват преговори с представители на работодателите и синдикатите по национално споразумение за допълнителни антикризисни мерки, добави той и обяви стабилизирането на пазара на труда за приоритет No 1.

Още новини