Начало Новини Актуално Министър сравни реставрираната Ески джамия с Колизеума в Рим

Министър сравни реставрираната Ески джамия с Колизеума в Рим

Актуално

На 16 септември 2011 г. реставрираната Ески джамия в Стара Загора беше официално открита от премиера Бойко Борисов и министрите на културата и на регионалното развитие Вежди Рашидов и Лиляна Павлова. Сградата е възстановена и преобразувана в Музей на религиите по проект, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 2 370 000 лв. Бенефициент на проекта е Министерството на културата.

С реализацията му се постига запазване, съхранение и експониране на джамията като паметник на културата с национално значение, пише вестник Старозагорски новини.
"Ески джамия беше и отново днес е музей. Просто ние му дадохме нов живот - каза в словото си министър Вежди Рашидов. - На първата копка министър-председателят каза нещо много интересно - "това е българският Йерусалим". Аз бих казал, че този обект е още по-ценен. Джамията е построена върху много святи места. Тук е имало тракийско светилище, върху което е издигната ранносредновековна християнска църква, намерени са катакомби и некропол от 18 гроба. Джамията е построена в 1409 г. Всичко това не е надграждано случайно. Тук е събрана духовността и вярата на всички хора, живели по тази земя, независимо от изповядваната религия.
Вие ще видите уникални стенописи, които са създадени през ХIХ век. Те са под силното европейско влияние на барока. Този обект е уникален. Нашият музей е като Колизеума в Рим, като Света София в Истанбул и др. архитектурно-археологически музеи... Нека Стара Загора да се радва на много туристи, да бъде все така търсен и обичан град", каза министърът на културата.
При символичната първа копка на 21 април 2011 г. министър-председателят на България Бойко Борисов връчи символичния ключ на сградата на строителния консорциум "Ески Зара" и пожела предсрочно завършване на обекта. След свършена в срок работа представител на консорциума върна ключа на премиера. Той пък го предаде на градоначалника проф. Светлин Танчев с пожелание на новата придобивка да се радват старозагорци и гостите им.
Официални гости на събитието бяха още Н.Пр. американският посланик Джеймс Уорлик, българският евродепутат от групата на ГЕРБ Лиляна Иванова, народните представители от ГЕРБ Живко Тодоров, Недялко Недялков, Нели Калнева и Иван Колев, областният управител Йордан Николов и др.
Гостите разгледаха с любопитство и задоволство напълно преобразената Ески джамия. Тя ще бъде отворена за посетители на 30 септември (петък) в Нощта на музеите и галериите.
Верен на стила си, премиерът Бойко Борисов съобщи на стотиците присъстващи и аплодиращи го старозагорци, че до 26 октомври т.г. трябва да бъде готово осветлението на градския стадион. Предсрочно, в началото на октомври т.г., ще бъде "пуснато" и колелото на АМ "Тракия". От догодина Стара Загора ще има и плаж, тъй като много бързо (след завършването на АМ "Тракия") ще се ходи до морето.

Още новини