Начало Новини Актуално Министър Шалапатова: До 2026 г. над 56 000 души ще бъдат мотивирани да бъдат активни на пазара на труда

Министър Шалапатова: До 2026 г. над 56 000 души ще бъдат мотивирани да бъдат активни на пазара на труда

Актуално

"До 2026 г. над 56 000 души ще бъдат мотивирани да бъдат активни на пазара на труда по процедура "Започвам работа". Мярката се изпълнява от Агенцията по заетостта с финансиране по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021 – 2027 г.) и е насочена към активирането на икономически неактивни хора чрез дейности, които да ги мотивират да се включат в заетост и обучения за надграждане на трудовите им умения и  квалификацията". Това съобщи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на откриването на кариерен форум в Пловдив, който е част от кампанията на Агенцията по заетостта „Да работиш (е) яко!“.

Тя представи пред търсещите работа актуалните програми за включване в обучения и заетост, финансирани с национални и европейски средства. "Повече от 260 заявки от работодатели за разкриване над 490 свободни работни места са подадени само за първите 10 дни от стартирането на проекта „Младежка заетост+“. Той предоставя възможност на младежи до 29 години за обучение, стажуване по време на работа и включване в субсидирана заетост", каза Иванка Шалапатова.

Министърът на труда припомни, че със средства от държавния бюджет успешно се изпълнява и Националната програма „Активиране на неактивни лица“, която също е насочена към включване на пазара на труда на неактивни и обезкуражени хора, както и младежи до 29 г., които не работят и не учат. Бюджетът на програмата е 4,7 млн. лв., с който се очаква да бъдат активирани 12 000 души.

Министър Иванка Шалапатова подчерта значението на мерките за преодоляване на недостига на работници с подходящи умения. Тя добави, че Агенцията по заетостта започна да набира заявления от доставчици на обучения, желаещи да предоставят курсове на безработни и заети с ваучери за придобиване на професионална квалификация и/или ключови компетентности. Те ще се реализират по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., Националния план за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход.

"Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта ще продължат да изпълняват редица насърчителни мерки за създаването на повече възможности за включване на пазара на труда на неактивните и търсещите работа хора, както и за подкрепа на работодателите да намерят мотивирани работници с необходимите им знания и умения", подчерта министър Иванка Шалапатова.

Още новини