Начало Новини Актуално Министър Росен Плевнелиев: Строителството на Лот 2 и Лот 3 от магистрала Тракия е в график

Министър Росен Плевнелиев: Строителството на Лот 2 и Лот 3 от магистрала Тракия е в график

Актуално

Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев извърши проверка на строителните работи на автомагистрала "Тракия" от Лот 2 край Стара Загора. Строителството на Лот 2 и Лот 3 е в график. Това, което искаме да направим, е да огледаме, да заснемем една ясна картинка към днешна дата. Искаме това да е публично и документирано, за да може хората да знаят докъде сме стигнали. Целта не е да покажем един министър, който се разхожда по една магистрала, а да покажем каква е ситуацията към днешна дата. Огледът се прави с цел публичност и прозрачност по отношение на строителството на магистралата, каза Плевнелиев.

Според него няма никакви проблеми по отношение на разплащанията. "Не е вярно, че ние не ползваме еврофондове и евросредства, с които да се разплащаме за "Тракия" - поясни министърът. - Освен че сме разплатили над 20 милиона лева авансово с европейски пари, ние можем спокойно, дори да не е одобрена апликационната ни форма, да се разплащаме и междинно", добави той.
По-късно Росен Плевнелиев уточни, че се очаква решение до края на годината за одобряване на финансовата рамка за финансиране на лотове 2, 3 и 4 на автомагистрала "Тракия" с европейски средства. До момента са платени 5% авансово за трите лота, за лот 2 - 6.8 млн.лв., за лот 3 - 6.6 млн.лв., и за лот 4 - 10.4 млн.лв. "Това е една магистрала, която е закъсняла с 46 години. Ние сме си свършили домашното. Повече от ясно е, че ЕК разбира приоритетите и гарантирам, че това ще бъде една от най-бързо одобрените апликационни форми, аз съм благодарен на предишното правителство, че в последния момент е вкарало в ОП "Транспорт" автомагистрала "Тракия", коментира той.
Заедно с експертите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция "Пътна инфраструктура" в проверката участват и представители на асоциация "Прозрачност без граници".
"Това е първата фактическа проверка на място и целта е да се уверим дали са налице необходимата техника, оборудване, екипи, строителни материали. Ще съпоставим получените данни с информацията, която е достъпна в договорите, ще ги анализираме и на по-късен етап ще изработим доклад с изводи от наблюденията ни на цялата процедура", коментира Ваня Нушева от "Прозрачност без граници".
Лот 2 на автомагистрала "Тракия" свързва Стара Загора и Нова Загора. Дължината му е 31 километра. Изграждането му започна официално на 9 юни тази година и ще продължи 25 месеца. На обекта работят 380 души.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини