Начало Новини Съобщения Министър Пулев: Даваме „зелена светлина“ с още 127 млн. лв. за иновации във фирмите

Министър Пулев: Даваме „зелена светлина“ с още 127 млн. лв. за иновации във фирмите

Съобщения

„Даваме „зелена светлина“ на още 127 млн. лв. за българските фирми. Както обещахме, в рамките на мандата на Служебния кабинет, отваряме и новата програма „Конкурентоспособност“, която ще има няколко процедури за общо 3 млрд. лв. Това са пари за българските микро-, малки и средни предприятия, но и за големите. Снощи късно публикувахме за обществено обсъждане първата от тези процедури – 127 млн. лв. за разработване на иновации в родните предприятия“.

Това коментира министърът на иновациите и растежа Александър Пулев по повод публикуваната за обществено обсъждане късно снощи процедура „Разработване на иновации в предприятията“ от новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ (ПКИП) 2021-2027.

Подкрепа могат да получат например иновации, свързани с изкуствения интелект и повишаването на промишления капацитет в усвояване на изкуствения интелект, с облачни изчисления (Big Data, Grid and Cloud Technologies), с комуникационни мрежи, включително безжични сензорни мрежи и безжична комуникация или управление, посочи още Пулев. По думите му, ще се насърчават иновации, свързани със стартирането на серийно производство на български автономни роботи и системи и внедряването им в промишлеността и в сектори с дългосрочен дефицит на кадри като земеделие, хигиенни дейности и др.

Още новини