Начало Новини Актуално Министър-председателят участва в първата работна сесия на Европейския съвет в Брюксел

Министър-председателят участва в първата работна сесия на Европейския съвет в Брюксел

Актуално

В момент, в който в страната ни расте безработицата, закриват се болници и се намаляват заплати, не можем да си позволим да плащаме за подпомагане на развиващите се икономики, без да получим гаранции, че спрените субсидии по оперативните програми на България ще бъдат отново пуснати. Това заяви след края на първата работна сесия на Европейския съвет в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос дали страната ни вече е наясно какъв финансов ресурс ще задели за т. нар. климатични фондове.

Това е и един от въпросите, които правителствените ръководители на 27-те държави-членки на ЕС обсъдиха по време на заседанието. Всяка страна трябва да заяви индивидуалната си вноска, която се определя на доброволен принцип, като общият принос към климатичните мерки на държавите с развиваща се икономика трябва да възлиза на 7 милиарда евро до 2012 г., съобщиха от правителствената пресслужба.
България демонстрира, че е дисциплинирана държава и че няма нужда от рестриктивни мерки като спиране на пари по еврофондове, например, подчерта премиерът. Като партньори на ЕС ние ще инвестираме в екология, но искаме да получим тези гаранции и да бъдем подкрепени от другите държави за бързото ни влизане в Еврозоната, допълни г-н Борисов. Министър-председателят поясни, че благодарение на сривовете в развитието на индустрията на държавата ни след 1990 г., в момента вредните емисии във въздуха са намалели до границата от 20%, а това е съкращение, с което ЕС се е ангажирал да постигне до 2020 г. Той подчерта, че тези проблеми са били обсъдени по време на заседанието на върха на ЕС и страната ни е получила разбиране от страна на председателя Фредерик Рейнфелд.  
Това не са условия към ЕС, ние имаме право като равнопоставен партньор да поставяме проблемите и изискванията си пред него. Длъжни сме да защитим интересите на нашата държава, заяви премиерът. На въпрос ще подкрепи ли България сръбската държава в преговорите за членство в ЕС, премиерът заяви, че Сърбия е европейска държава и заслужава да бъде част от европейското семейство. Ще стоим зад нея и ще й помагаме. Колкото по-бързо Сърбия влезе в ЕС, толкова по-голям просперитет очаква Балканите, допълни още той. 
Заседанието на Европейския съвет продължава и днес с втората работна сесия на ръководителите на държавите членки на ЕС.

Още новини