Начало Новини Актуално Министър-председателят на Русия Владимир Путин ще посети България

Министър-председателят на Русия Владимир Путин ще посети България

Актуално
Владимир Путин

Руският премиер Владимир Путин пристига в София в събота по покана на българския си колега Бойко Борисов. Двамата се договориха да се видят в неработен ден, за да имат достатъчно време да обсъдят цената на газа за България, съвместните енергийни проекти АЕЦ Белене, Южен поток и Бургас - Александруполис, както и възможността за увеличаване на износа на родни стоки за руския пазар.

Очаква се в делегацията на Путин да са включени шефът на руския газов гигант „Газпром" Алексей Милер, както и енергийният министър Сергей Шматко.

В късния следобед вчера в София пристигна първата група от служители на Федералната служба за охрана на Русия, за да уточни с правителствения протокол и с родните служби програмата на руския премиер у нас, както и мерките за сигурност при посещението му. На разговора трябваше да бъде постигната и договорка колко точно ще продължи визитата му у нас, Според неофициална информация тя ще е само 8 часа. Причината е, че уговорката за визитата на Путин беше направена в последния момент, а програмата му е натоварена. На разговора между служителите на ФСО и българските служби за сигурност трябваше да бъде уточнен и маршрутът, през който ще минат Путин и кортежът му. Той обаче ще бъде пазен в строга тайна. „Непосредствено преди визитата му ще бъде обявено трасе, което обаче ще е фалшиво. Гардовете ще изготвят 3 - 4 варианта за алтернативни маршрути, като в последния момент ще бъде решено по кое точно ще мине кортежът", разкриха пред вестник Телеграф източници от Московска 33.

Преди срещата с авангарда на Путин от „Дондуков" 1 се бяха подготвили и с втори вариант за престоя на руския премиер у нас. Той предвиждаше визитата да е двудневна и съответно да бъде включена развлекателна програма. Една от идеите на кабинета била да го заведат в Гигинския манастир „Св. св. Козма и Дамян" край Брезник, тъй като там се намира и новопостроеният храм, носещ името на руски светец -„Св. Силуан Атонски". Плановете са височайшето посещение да съвпадне с храмовия празник на светата обител, който е в неделя. Миналата седмица манастирът бил и специално огледан за целта. Гардовете обаче имали притеснения, че заради празника на мястото ще се стекат стотици миряни от близките населени места, което ще усложни мерките за сигурност. Пътят до манастира също не бил удачен според съображенията за сигурност, тъй като е стръмен и с много завои. Проучвана била и възможността да се кацне с хеликоптер на зелената площадка пред храма.

Това е втората среща между Борисов и Путин, макар те да поддържат редовна комуникация по телефона. Двамата разговаряха на четири очи на 1 септември миналата година в полския град Гданск, където беше отбелязана 70-ата годишнина от началото на Втората световна война. Визитата на Путин у нас ще е третата поред, откакто е начело на Русия, но първата в качеството му на министър-председател. Предишните бяха през 2003 г и 2008 г., когато беше президент. Поводът за посещението му преди две години беше годината на Русия в България, но двудневният му престой у нас тогава мина под знака на договорките за реализацията на „Южен поток", АЕЦ „Белене" и Бургас - Александруполис.

* * *

Искаме от Русия с 5% по-евтин газ

България ще иска Русия да намали цената на газа за страната ни с повече от 5%.

Това ще стане на предстоящите разговори при посещението на руския премиер Владимир Путин у нас, съобщи вчера министърът на икономиката Трайчо Трайков. По време на визитата ще бъде обсъдена също реализацията на „Южен поток" и АЕЦ "Белене". Трайков уточни, че вчера е имал продължителен разговор с руски партньори, които имат отношение към подписването на устава на съвместната компания по „Южен поток" и акционерното споразумение.

България държи да бъдат изчистени максимално детайлите, така че да не създават рискове за реализацията на проекта в бъдеще, каза министърът. Ако компанията има двама изпълнителни директори, единият ще е българин. Вече имаме номинация за поста, допълни министърът, като уточни, че за първия период се предвижда председател на Борда на директорите на компанията за Южен поток също да е българин.

Още новини