Начало Новини Актуално Министър-председателят Бойко Борисов откри 75-ия Международен технически панаир в Пловдив

Министър-председателят Бойко Борисов откри 75-ия Международен технически панаир в Пловдив

Актуално

БорисовВсичко, което държавата е трябвало да направи за развитието на икономиката, е направено – ръстът е 3,5%, кредитният рейтинг на страната се повишава, вървим към чакалнята на еврото, заяви министър-председателят Бойко Борисов при официалното откриване на 75-ия Международен технически панаир в Пловдив. Той посочи, че като резултат бизнесът е активен, а „на тези изложения се подписват десетки договори, създават се много партньорства“. С него беше и вицепремиерът Томислав Дончев.

Да ни е успешен панаирът, пожела министър-председателят Борисов, преди да пререже лентата на деловия форум, който продължава от 23 до 28 септември. После разгледа част от палатите и експозицията на Руската федерация - страна партньор на ЕСЕН 2019.

„Русия е заинтересована от мащабно развитие на хуманитарното и иновационното сътрудничество с България. Последното е особено важно в сегашния период, когато трябва да се съсредоточим върху важните, големи, взаимоизгодни и икономически значими проекти“, заяви в своето приветствие Наталия Бочарова, заместник-министър на науката и висшето образование на Руската федерация.

Най-старото индустриално изложение в България винаги е отваряло пътя на модерните технологии и иновации към икономиката не само на страната, а и на региона., подчерта д-р Иван Соколов, главен директор на Международен панаир Пловдив, който е организатор на най-значимата технологична среща на Балканите.

Близо 600 фирми от 34 страни участват тази година в нея. „Основните акценти са: модерно инфраструктурно строителство, дигитализация, киберсигурност, енергийна ефективност, хибридна техника, автоматизация, роботика, микроелектроника, лазерни и нанотехнологии, зелена икономика. Експозициите показва технологични новости, които утре ще бъдат навсякъде в живота“, каза д-р Иван Соколов.

Изложителите, които идват за първи път, са 39%, а миналата година бяха 35%. Този ръст говори както за нарастващ интерес към деловия форум, така и за появата на нови сегменти в индустрията, коментира д-р Соколов.

Впечатляващата панорама на модерната индустрия в Международен панаир Пловдив презентира последно поколение технологии, продукти и услуги от областта на автомобилната индустрия, транспорта, автосервизното оборудване, строителството, електротехниката, електрониката, машиностроенето, роботиката, автоматизацията, информационните и дигиталните технологии, екологията, енергетиката, химическата промишленост и водния сектор. 35 върхови разработки се състезават в традиционния Международен конкурс за златни медали, най-високото пазарно отличие в българската индустрия. Над 30 събития са включени в съпътстващата програма на Есенния панаир.

Той е отворен за посетители от 9 до 18 ч., а в събота – до 14 часа. Билетът струва 7 лева, като за ученици има преференциална цена от 4 лв., а за инвалиди входът е безплатен.

На снимките:

(горе в статията) Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на индустриалното изложение заедно с Н. Пр. Анатолий Макаров, посланика на Русия у нас, и Наталия Бочарова, заместник-министър на науката и образованието на Руската федерация, която е страна партньор на ЕСЕН 2019.

bb panair 1

Пловдивският митрополит Николай благослови старта на 75-ия Международен технически панаир.

bb panair 3

Премиерът Борисов с интерес разгледа част от експонатите на най-значимата технологична среща на Балканите, която се провежда в Международен панаир Пловдив.

Още новини