Начало Новини Актуално Министър Плевнелиев откри лаборатория за изпитване на огън

Министър Плевнелиев откри лаборатория за изпитване на огън

Актуално

Единствената у нас Лаборатория за изпитване на строителни продукти за реакция на огън, създадена към Центъра за изпитване и европейска сертификация в Стара Загора (ЦИЕС), бе открита в Стара Загора. Лентата прерязаха министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, изп. директор на "Холдинг Загора" Ирина Динева и управителят на ЦИЕС инж. Благовеста Шинева.

Лабораторията работи от февруари тази година. Тя е официално призната от Европейската комисия. Общата стойност на инвестицията е над 1.5 млн. лева, като част от нея е финансирана по програма ФАР. Обучението на специалистите е по друга европейска програма - "Леонардо да Винчи". Лабораторията е снабдена с най-съвременно технологично оборудване за изпитване на строителни продукти за реакция на огън -  характеристика, свързана с едно от шестте съществени  изисквания към строежите. С подобни технически средства разполагат малко на брой лаборатории по света, пише вестник Старозагорски новини.
Тази лаборатория ще помогне на българските производители да бъдат конкурентни не само на българския пазар, посочи министър Плевнелиев. "Това е израз на философията на нашето министерство - не ние да развиваме бизнес, а да подпомагаме развитието на бизнеса. Крайно време е да излезем от манталитета - толкова можем, можем много повече, но трябва да го докажем", каза министърът.

По думите му уникалната лаборатория ще мотивира много фирми не само да проверяват продукцията си, но и да произвеждат. Имате пълната подкрепа на правителството, заяви той, връчвайки сертификатите.
Според работещите в ЦИЕС специалисти, тази лаборатория допринася още за по-пълната палитра на услугите, извършвани в центъра, и дава по-големи шансове за реализация.

Още новини