Начало Новини Актуално Министър Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

Министър Петкова: Южният газов коридор укрепва енергийната сигурност на България, региона и ЕС

Актуално

Южен газов коридорБългария разполага с изключителното предимство, че през региона на Югоизточна Европа преминава Южният газов коридор – четвъртият коридор за газови доставки за Европа. Той укрепва енергийната сигурност не само на нашата страна, а и на целия Европейски съюз. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред участниците в петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, което се провежда в гр. Баку, Азербайджан. В изказването си по време на форума енергийният министър акцентира върху усилията на българското правителство за изграждане на липсващата инфраструктура и завършване на междусистемната свързаност в региона като ключово условие за гарантиране на енергийната сигурност, съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

По нейните думи, с огромно геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки е изграждането на интерконектора Гърция – България – ключово звено от Южния газов коридор и от съвместната инициатива на Гърция, България, Румъния и Унгария за изграждане на Вертикалния газов коридор за доставки от юг към север. Петкова информира участниците във форума, че правителството планира същинските строителни работи по проекта да започнат в средата на тази година.

Очаква се те да приключат през 2020 г. заедно с пуска на газопровода ТАР. Оценка за важността на проекта беше направена и от страна на Сандра Удкирк – заместник-помощник секретар в Бюрото за международно енергийни въпроси към Държавния департамент на САЩ: Бъдещото завършване на междусистемната връзка с Гърция ще е исторически момент за целия Европейски съюз, каза тя пред участниците във форума.

Интерконекторът Гърция-България се реализира в синергия и с други бъдещи проекти в региона, включително терминала за втечнен природен газ при Александруполис, подчерта енергийният министър и допълни, че България ще участва чрез „Булгартрансгаз“ като акционер в неговото изграждане. Така ще можем да си осигурим доставки и от по-далечни дестинации, включително и от САЩ.

Теменужка Петкова запозна участниците в срещата и с концепцията за изграждане на газов хъб в страната, която е в пълен синхрон с проектите за развитие на Южния газов коридор. Тази концепция се реализира в контекста на европейските цели за изграждане на взаимосвързан и единен общоевропейски газов пазар, подчерта енергийният министър.

България е неразделна част от Южния газов коридор и ще продължи приоритетно да работи по газовите проекти, които осигуряват реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, увери Петкова.

www.infoz.bg  www.infoz.bg

Още новини