Начало Новини Актуално Министър Петкова: С изграждането на интерконектора Гърция - България диверсификацията на природен газ за Югоизточна Евро

Министър Петкова: С изграждането на интерконектора Гърция - България диверсификацията на природен газ за Югоизточна Европа е факт

Актуално

интерконектора Гърция - България„Първите тръби за изграждането на интерконектора Гърция - България са доставени. Това стана възможно, след като чрез подписването на няколко важни документа бе осигурено финансирането на проекта и бе гарантирана неговата правна устойчивост.“ Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на проверка на напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция – България. В посещението на строителната площадка участваха министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, посланиците на САЩ, Гърция и Азербайджан у нас – Н. Пр. Херо Мустафа, Н. Пр. Димитриос Хронопулос и Н.Пр. Наргиз Гурбанова. Министър Петкова припомни сключения на 10 октомври договор за заем с Европейската инвестиционна банка, както и подписаното междуправителствено споразумение между България и Гърция, които са ясни стъпки в усилията на българското правителство за диверсификация на енергийните доставки.

„Поколения политици говорят за диверсификация, но едва сега тя става реалност. Построеното тук ще ни свърже с Трансадриатическия газопровод и с терминала за втечнен природен газ край Александруполис, с което се осигурява възможност целият регион да получава природен газ от САЩ, Катар, Кипър, Азербайджан и други дестинации“, отбеляза по време на инспекцията министър–председателят Бойко Борисов.

Проверката на място днес установи, че изкопните дейности за първите два километра от трасето на интерконектора са стартирани и са доставени тръбите за първия километър. Маркираната осева линия и разчистената полоса са с дължина четири километра. Само за археологически разкопки са отделени 4 млн. лв, тъй като по трасето са открити артефакти отпреди 7 хил. години, част от които бяха показани по време на посещението.

„Работим усилено и за създаване на газова борса и реализацията на концепцията за газоразпределителен център Балкан в страната. Това ще гарантира конкуренция и по-евтини достави за българската икономика и битовите потребители, отбеляза премиерът Борисов.

Изграждането на интерконектора Гърция-България е един от ключовите приоритети на българското правителство в енергийния сектор. Реализацията на междусистемната връзка е от стратегическо значение не само за България, а и за цяла Европа, тъй като се очаква тя да доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за снабдяване с природен газ, осигурявайки възможност за доставки от Каспийския регион, Близкия Изток, Източното Средиземноморие и други. Проектът е включен в седемте топ-приоритета на Европейския съюз в областта на енергетиката.

Общата стойност на проекта е 220 млн. евро, осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка (110 млн. евро), Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (39 млн. евро), Механизма за свързване на Европа (45 млн. евро) и собствени средства на акционерите в проектната компания „АЙ СИ ДЖИ БИ“ АД.

Интерконекторът е с обща дължина 182 км, от които – 150 км. на българска територия. Техническият му капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м./годишно, с възможност за увеличаване до 10 млрд. куб. м./годишно при наличие на търговски интерес. Очаква се той да бъде въведен в търговска експлоатация през втората половина на 2020 г.

Още новини