Начало Новини Актуално Министър Петкова и представители на синдикални организации обсъдиха предизвикателствата, свързани с пандемията от Ковид-

Министър Петкова и представители на синдикални организации обсъдиха предизвикателствата, свързани с пандемията от Ковид-19

Актуално

ТЕЦВъглищните централи са основни базови мощности в българската електроенергетика. Тяхното нормално функциониране, заедно с развитието на въгледобива, са гарант на стабилността на електроенергийната система. Това подчерта енергийният министър Теменужка Петкова на среща с ръководителите и представители на Конфедерация на труда Подкрепа и Конфедерацията на независимите синдикати в България - Димитър Манолов и Пламен Димитров. По думите на представителите на синдикалните организации пандемията от Ковид-19 води до редица предизвикателства пред световните икономики, в това число и пред енергийния отрасъл.

Министър Петкова отново подчерта значението на комплекса Марица изток за българската енергийна система. Преди обявяването на пандемията Covid-19, след публикуването на съобщението Европейска зелена сделка през м. декември 2019 г., усилията бяха насочени основно към планиране на дългосрочното развитие на ЕС по пътя към нисковъглеродна икономика.

Считаме, че в настоящия момент се налага временно пренасочване на усилията към възстановяването на икономиките след въведените рестриктивни мерки за справяне с пандемията. Това е изразената от българска страна позиция в рамките на последното видеоконферентно заседание на енергийните министри от ЕС, припомни министър Петкова.

Запазването на работата на въглищните ТЕЦ в България е предвидено в Интегрирания национален план Енергетика и климат. Съгласно плана, въглищата запазват роля в енергийния микс до 2030 г., след което следва преходен период на плавно преминаване към по-голям дял на природен газ и биомаса.

Министерството на енергетиката и Българският енергиен холдинг предприеха необходимите стъпки и съгласно изискванията на европейските регламенти, квотите емисии СО2 за 2019 г. за ТЕЦ Марица изток 2 бяха закупени в установените срокове - до 30 април 2020 г. - и средствата вече са преведени по партидата на Европейския регистър за търговия с квоти.

Още новини