Начало Новини Актуално Министър Никола Стоянов: Ще бъдем гласът на бизнеса в правителството

Министър Никола Стоянов: Ще бъдем гласът на бизнеса в правителството

Актуално

Първостепенна задача пред нас е да подготвим икономиката за идващата зима. Това подчерта министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов при представянето на приоритетите на ръководеното от него министерство. По думите му основните теми за бизнеса и домакинствата са повишените цени на горивата и електроенергията, както и сигурността на доставките на газ, като те ще бъдат във фокуса на дневния ред на институцията.

Инициирахме анкета до българския бизнес, за да имаме реалната картина - колко български предприятия работят на газ, колко имат алтернативи и колко бързо могат да се адаптират, ако доставките намалеят или спрат, съобщи министър Стоянов. Той обясни, че министерството активно работи в създадения Кризисен щаб към Министерски съвет и тези данни ще бъдат предоставени за взимане на най-добрите решения за индустрията ни. Вече е проведена и среща с контролните органи към министерството за повече инспекции свързани с горивата. Към момента се констатират малък процент нарушения, като тази тенденция трябва да бъде запазена, подчерта той. С контролната дейност целим спокойствие на потребителите, но без допълнителен натиск за изрядния бизнес, каза още министърът на икономиката.

Друг фокус в работата на Министерството на икономиката и индустрията през следващите месеци ще бъдат мерките за подобряване на бизнес средата. Ще имаме активен диалог и конкретни мерки с бизнеса, анализ на нормативна уредба и промени където това може да се случи без действащо Народно събрание, каза още той. Министърът бе категоричен, че въпреки ограничения времеви хоризонт има области, в които са възможни положителни промени при воля и активна работа на институциите. Крайната цел е да подобрим представянето на България в международните бизнес класации, а това означава и сигнал към външните инвеститори за по-подредена икономика, с ясни и прозрачни правила, каза още Никола Стоянов.

Предстои годишната среща на търговските представители (СТИВ), за да се набележат мерки за изпълнение сега и веднага, защото утре ще е късно, каза министър Стоянов по отношение външноикономическата политика. В тази област се предвижда фокус не само върху привличането на нови инвеститори, но и подкрепа на българските предприятия за запазване на позиции на традиционни пазари и навлизане на нови.

Никола Стоянов подчерта, че ще работи активно с Министерството на иновациите и растежа по въпроси свързани с инвестиционния климат и инвестиционната среда. Всяка криза е и възможност, подчерта той и цитира международно проучване, според което ¼ от европейските компании обмислят релокация на инвестициите си в Азия. Сега е моментът България да бъде активна и да направим всичко по силите си, за да се позиционираме по-добре като инвестиционна дестинация, каза още икономическият министър.

По време на събитието министър Стоянов представи и екипа, с който ще работи в министерството. Заместник-министър Ирина Щонова е възпитаник на американския университет Станфорд. Бакалавър е по икономика от Университета Сейнт Олаф, Нордфийлд, САЩ. Била е вицепрезидент във един от най-големите телекоми в САЩ. Притежава опит в областта на финансовия надзор и бизнес развитието.

За мен като човек приемствеността е изключително важна и за всеки съдя по неговите професионални качества. Затова Димитър Данчев, който и до момента бе заместник-министър, остава в екипа и заедно ще работим, за да ускорим всички добри инициативи, каза министър Стоянов. Той акцентира на неговия богат опит в публичния и частния сектор. В миналото той е бил и Ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Мюнхен, което ще бъде ценно за новия екип на министерството.

Още новини