Начало Новини Актуално Министър Найденов: Туристическият бранш да предлага по-качествени храни

Министър Найденов: Туристическият бранш да предлага по-качествени храни

Актуално
По-качествени храни

Туристическият бранш да се обедини около идеята за предлагане на по-качествени храни през предстоящия летен сезон, призова министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с представители на туристически организации и фирми във Варна.

Срещата беше организирана по повод Световния ден на потребителя. „Разбирам, че натискът на цените предопределя предлагането на продукти с по-ниско качество, особено при пакетите “ол иклузив”, но това не трябва да става за сметка на потребителите на туристическия продукт”, посочи министър Найденов, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство. Според него България привлича туристи не само с прекрасните си плажове, но и с вкусната българска храна. Затова не бива престижът ни да страда, като се предлагат храни с ниско качество.

На срещата беше представена новата Българска агенция за безопасност на храните. Нейният директор д-р Йордан Войнов обясни, че със създаването на агенцията се обединяват контролните органи по храните, което ще улесни туристическия бранш. Той обаче предупреди, че през предстоящия летен сезон проверките по отношение на безопасността и качеството на храните ще бъдат засилени. Хотелиерите и туроператорите да изградят такива системи на контрол, че храни с изтекъл срок на годност да не попадат в менюто на туристите, призова д-р Войнов.  По думите му много често туристи се оплакват от развалени храни, паради което и туроператорите, търпят загуби.   

Още новини