Начало Новини Актуално Министър Найденов: Стара Загора също заслужава да получи някоя структура...

Министър Найденов: Стара Загора също заслужава да получи някоя структура...

Актуално

Със сигурност две от агенциите към Министерството на земеделието и храните ще се преместят от София. Това са Агенцията по аквакултури и рибарство, която отива във Варна, и Агенцията по лозарството и виното - в Плевен, обяви вчера в Казанлък министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, помолен да коментира намеренията на правителството за пребазирането на централната власт.

По думите на Найденов, Стара Загора като областен град също заслужава да получи част от някоя структура и това влизало в приоритетите на кабинета, допълни той и обеща подробности когато му дойде времето.
Според Найденов, тези промени дават възможност на висшисти от градовете, в които има съответните ВУЗ-ове, да се реализират на място, без да се налага София да се превръща в център, концентриращ всичко. Той не се ангажира с конкретни цифри, които държавата ще плати за тези пребазирания, но уточни, че в Министерския съвет има специална работна група, която прави тези разчети, пише вестник Старозагорски новини.

На въпрос дали следващият кабинет няма да отмени тази идея на правителството на ГЕРБ, като нерентабилна и много авангардна, министър Найденов заяви, че ние носим отговорност за нашите решения. Колкото и агенции да засегнат преместванията, със сигурност отделите и структурите по министерства, в които работят с европейски фондове, ще останат в столицата, уточни той.

Найденов коментира и въпроса с временното отстраняване на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Стара  агора д-р Генади Ганчев. По думите му, в момента тече проверка по сигнали, но докладът още не бил готов.

Отстраняването на директора било временно, решението щяло да се вземе, след като Найденов се запознае с доклада. Не слагам чадър - каза министърът на земеделието, - още повече за хора, с които се познавам много добре, тъй като държа отношенията ми с тях да са чисти. Той уточни също, че било практика временното отстраняване от работа, докато тече дадена проверка.

Пред медиите Найденов коментира и необходимостта от закон за розопроизводството. Моята политика и политиката на министерството, което ръководя, и на кабинета е да се подкрепя качествената продукция и в този смисъл ще сме безкомпромисни, каза министърът в отговор на въпрос за наредбата, регламентираща големината на черешите за първо качество, които следва да получават и най-голям процент от субсидиите. Европейската практика също насърчавала най-големият дял от парите да отива за производителите на качествена продукция.
В Казанлък министър Найденов бе официален гост на откриването на ремонтираната и обновена сграда на Държавното горско стопанство. Реновацията е осъществена със собствени средства на лесничейството в размер на 100 000 лв. Министърът връчи на колегите си от района лек автомобил Ховър, произведен във фабриката в Ловеч.

Обновената сграда на лесничейството в Казанлък е построена през 1949 година, а горското дело в района е със 107-годишна история.

Още новини