Начало Новини Актуално Министър Найденов ще предложи да отпадне продажбата на дървесина чрез борсите

Министър Найденов ще предложи да отпадне продажбата на дървесина чрез борсите

Актуално
Дърва

Ще предложа продажбата на дървесина през борсата да отпадне, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с представители на горския сектор в село Ракитово. Тази 1/3 от дървесината ще отиде под управлението на Държавните горски предприятия, като директорите ще преценяват как да реализират този дървесен материал - дали чрез пряка продажба на склад, чрез търгове или през стоковата борса, допълни министър Найденов.

Ако съответното предприятие не може да осигури приоритетно количество за местното население няма да предлага на борсата. Останалите 2/3 от дървесината задължително ще се реализират на търгове до 4 сесии, като условията ще бъдат направени и изпратени до директорите на шесте предприятия и ще бъдат еднакви за всички, каза още министърът, съобщиха от пресцентъра на земеделското министерство.

В рамките на няколко дни ще бъде сформирана работна група, която да обсъди и внесе промените в Закона за горите и наредбата, касаеща дърводобива. Министър Найденов ще предложи на тази работна група да бъдат оформени малки, средни и големи пакети за продажба на дървесина на търговете. Тези пакети ще бъдат както следва: 33% ще бъдат разпределени в пакет от 100 до 1000 куб., който е предназначен за малките фирми; пакет от 1000 до 50 000 куб. за средните фирми и над 50 000 за големите.

Това означава, че гарантираните 33% за малките фирми ще бъдет запазени, като ще бъде разписано под „местна фирма” да се разбира тази, която е регистрирана и изпълнява своята дейност на територията на съответното горско предприятие.

Министър Найденов каза още, че ще издаде заповед за осъществяване на физически контрол от страна на Изпълнителната агенция по горите по отношение на изнасяната дървесина. Ще има драстични мерки за законността на дървесния материал, който се експортира, заяви министър Найденов, като допълни, че няма как да се ограничи износът за Гърция, тъй като е член на ЕС и има свободно движение на стоки. За Турция на този етап също не може, тъй като тя е подписала митнически договор с ЕС.

Още новини