Начало Новини Актуално Министър Найденов: Инспекторатът към МЗХ проверява доклада за отстраняването на д-р Ганчев

Министър Найденов: Инспекторатът към МЗХ проверява доклада за отстраняването на д-р Ганчев

Актуално

Възложил съм на Инспектората към земеделското министерство да провери доклада на Агенцията по храните за временното отстраняване на д-р Ганчев. Това съобщи вчера в Стара Загора министър Мирослав Найденов. Проверката е възложена на директора на инспектората лично от министъра.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Генади Ганчев изненадващо бе отстранен временно от длъжност и срещу него бе насрочен одит в последния работен ден на април, пише вестник Старозагорски новини.

Чуват се гласове, че е възможно сигналите да са били тенденциозни.
Ще се проверява не д-р Ганчев, а самият доклад. Директорът на инспектората трябва да установи дали проверката отговаря на истината и след това ще вземем съответното решение. Нека не драматизираме и да не сочим д-р Ганчев с пръст предварително, обясни министърът. В отговор на журналистическо питане той увери, че в най-скоро време ще има отговор и ще се вземе най-правилното решение без сантименти и без емоции. Не слагам чадър над никого. Не крия, ние сме близки, колеги сме и се познаваме, допълни Найденов.
Агенцията по храните няма как да се премести в Стара Загора, например, защото това е най-голямата агенция в министерството. Тя е обезпечена със специализирани лаборатории и със сигурност ще остане в София, допълни министърът. Коя агенция къде ще отиде, в крайна сметка ще реши МС.

Пред медиите той съобщи още, че настоява за въвеждането на задължителна застраховка срещу градушки.
Тя да бъде на принципа на гражданската отговорност за колите, предлага министърът. Трябва обаче да има консенсус между всички заинтересувани, за да се въведе такава застраховка, не става насила. Ако подпомагаме всяка година 30 млн. дка със субсидии и тези площи са застраховани с 50 ст./дка (при условие, че субсидията е 25 лв./дка), така се събират 15 млн. лв. При всички случаи парите ще стигнат да покрият щетите от градушката, като се знае колко е плащано преди години. Това обаче е свързано със законодателни промени, а те често пораждат съмнения за лобизъм. Затова трябва консенсус между всички, насила няма да стане, коментира Найденов. Той уточни, че за действие на Изпълнителната агенция за борба с градушките има утвърдени планове. Всички са готови, купени са необходимите ракети, обезпечени са съответните служители.

В Стара Загора министърът беше категоричен, че протестите на млекопреработвателите няма да го откажат от позицията, че всеки продукт, съдържащ растителна мазнина, не може да се нарича млечен. Трябва да има 2 поточни линии за производство. Продават ни нещо, което не е млечен продукт и вреди на здравето, като увеличава риска от сърдечносъдови заболявания. Трябва да защитим здравето на българина и да защитим марката на натуралните български млечни продукти, заяви Мирослав Найденов, като допълни, че протестът с големите селскостопански машини в София няма да го уплаши. А ако протестираме всички ние като потребители, че ни мамят? А ако протестират тези, които са станали инвалиди заради некачествени продукти?, риторично попита министърът.

Още новини