Начало Новини Актуално Министър Мирослав Найденов направи проверка на млечните продукти в търговската мрежа в София

Министър Мирослав Найденов направи проверка на млечните продукти в търговската мрежа в София

Актуално

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов направи проверка на млечните продукти в магазин от голяма търговска верига в София. Той провери спазва ли се изискването продуктите с растителни мазнини да не обозначават като млечни продукти, което влезе в сила от 18 юни. При проверката не бяха открити стоки със заблуждаващи етикети.

млечни продуктиМинистър Найденов взе за проби в лаборатория избрани от журналисти млека, сирена, кашкавал и други продукти, върху етикетите на които беше записано, че са направени само от мляко и в тях няма растителни мазнини.

Ако при проверката бъдат установени растителни мазнини или други вещества в млечните продукти, първата санкция е от 1000 до 3000 лв., припомни министър Найденов. Най-строгата санкция при откриване на нарушение е прекратяване дейността на обекта до изпълнение на предписанието. Според новите изисквания продукти, в които са вложени растителни съставки не могат да се наричат млечни. Въведена е и норма за съдържание на сухо мляко от 20% за киселите млека, 30% - за саламурените сирена и 25% за кашкавалите.

По настояване на хора, пазаруващи в магазина, министър Найденов взе за проверка и пилешко месо и кренвирши, които са на промоционална цена малко над 1,70 лв. за 500 грама. млечни продуктиДо края на юли ще бъде издадена подобна заповед за етикетирането на месните продукти. Отново ще има 1 месец гратисен период, в който продуктите да бъдат приведени в съответствие като така до края на лятото ще има яснота какво ядат хората и по отношение на месните продукти, посочи министърът.

Проверки всекидневно се извършват и в Стара Загора от служители на Държавнен ветиринарно-санитарен контрол в Стара Загора.

На такава проверка присъства и журналистически екип на медийния център на Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Темата е предмет на репортаж, който ще бъде излъчен на 24 юли от 21 часа в телевизионното предаване Инициатива - външна продукция на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, която е част от програмата на Телевизия Стара Загора.

Още новини