Начало Новини Актуално Министър Лиляна Павлова има забележки по изграждането на АМ Тракия

Министър Лиляна Павлова има забележки по изграждането на АМ Тракия

Актуално
Тракия

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обходи днес участъците в строеж на автомагистрала Тракия, за да провери напредъка по изграждането на съоръжението и качеството на строителните дейности.

Инспекцията трябваше да установи дали суровите условия през тежката зима са се отразили на изграденото до този момент и дали ускореното строителство не е за сметка на качеството, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Направената проверка потвърди, че напредъкът в строителството на ЛОТ 2 Стара Загора – Нова Загора и ЛОТ 3 Нова Загора – Ямбол на аутобана ще позволи пускането им в експлоатация до 1 юли тази 2012 г.

В направената днес проверка се включи и подвижна лаборатория от Централния институт на пътните технологии, национални и европейски норми и стандарти към АПИ, чиито експерти направиха внезапна инспекция на якостта на натоварването на пътя и носимоспособността на ЛОТ 4 Ямбол – Карнобат.

Тежката зима и обилните снегове забавиха строителните дейности през зимните месеци, но сега ще ускорим работния процес и по трите ЛОТ-а на Тракия, каза инж. Лазар Лазаров. Той подчерта, че се засилва капацитетът на работниците, на строителните машини и агенцията ежедневно контролира изпълнението на проекта.

Министър Павлова посочи, че ускорените темпове на работа не трябва да повлияват на качеството и поради това лабораторията на АПИ ще има ключова роля в контролните функции. Тя подчерта, че има сериозен проблем с овлажнените почви на ЛОТ 4, които допълнително забавят работата по него. Въпреки това изпълнителят е поел ангажимент първите 15 км на пътния възел до река Тунджа да бъдат пуснати заедно с ЛОТ 2 и ЛОТ 3.

По някои от участъците имаме сериозни забележки към изпълнителите, които и лабораторията, и АПИ чрез своите инспекции са установили. Те ще се отстранят за сметка на изпълнителя до 1 май тази година, категорична е министър Павлова. Тя съобщи, че корекции ще бъдат направени на пътния възел при Нова Загора.

Министър Павлова информира, че инспекция на изпълнението на автомагистрала Тракия ще бъде правено на всеки две седмици, като експерти от лабораторията ще бъдат ежедневно на терена до приключване на строителния процес, за контролират качественото му изпълнение.

Още новини