Начало Новини Министър Карадимов: МИР стимулира инвестиции с висока добавена стойност, които гарантират кръговата икономика

Министър Карадимов: МИР стимулира инвестиции с висока добавена стойност, които гарантират кръговата икономика

Министерството на иновациите и растежа стимулира с всички законови средства инвестиции с висока добавена стойност, които гарантират декарбонизацията, зеления преход и кръговата икономика. Голям процент от заявените инвестиции в Българската агенция за инвестиции са насочени именно към възобновяеми енергийни източници, соларни панели, батерии за съхранение на енергия и компоненти за тях и др. Това заяви министърът на иновациите и растежа доц. Росен Карадимов на четвъртoто издание на „Green Transition – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа“. Министърът участва в панел за декарбонизация на индустриите, зелени вериги на доставка и кръгова икономика.

Министър Карадимов подчерта, че Министерството на иновациите и растежа следва общата политика за декарбонизация и зелен преход и се стреми да насърчава българския бизнес да внедрява зелени решения в производствата си.

По думите му Министерството на иновациите и растежа разполага със значителен финансов ресурс, който да подкрепи зеления преход на българския  бизнес и по двете европрограми, които управлява. „По Програмата за конкурентоспособност са предвидени близо 600 млн. лв. в настоящия програмен период до 2027 г. за подкрепа за намаляване на енергийната и ресурсна ефективност на предприятията“, каза Карадимов. По Програмата за наука и бизнес предстои отваряне на процедура за над 60 млн. лв. за утвърждаване на нови технологии в областта на зелените решения.

От думите на министъра на иновациите и растежа стана ясно, че зелени инвестиции се подкрепят и чрез финансовите инструменти, изпълнявани от Фонда на фондовете. Над 500 млн. лв. финансов ресурс ще бъде насочен към малки, средни и големи предприятия за енергийна и ресурсна ефективност.

„В новата Стратегия на Българската банка за развитие са заложени редица стратегически приоритети по отношение на зеления преход. 25% от портфолиото на ББР са проекти, свързани с възобновяеми източници и енергийна ефективност“, посочи министър Карадимов.

В тридневния форум участват представители на правителството, еврокомисари, генерални директори от Европейската комисия, евродепутати, местна власт, министри и кметове от Централна и Източна Европа, представители на международни и български компании, стартъпи и предприемачи.

Източник: Министерство на иновациите и растежа

Още новини