Начало Новини Министър Иванов: Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г.

Министър Иванов: Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г.

Над 14 000 души завършиха обучения по дигитални умения от началото на 2024 г. до момента и получиха сертификати от Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи (ЦРЧРРИ). Това съобщи министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов по време на отбелязването на 20-ата годишнина от създаването на структурата.

Курсовете се провеждат по проект на Министерството на труда и социалната политика (МТСП), финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост. По него безработни и работещи могат да получат ваучер за безплатно обучение, като подадат електронно заявление на сайта на Агенцията по заетостта.

От началото на юни започна да функционира и Модул за самостоятелно сертифициране на цифрова компетентност. Той дава възможност всеки гражданин да тества безплатно знанията си и да получи сертификат, че притежава на базово и/или средно ниво дигитални умения, които са придобити в процеса на работа или чрез самостоятелно учене. Тестването и сертифицирането се извършват онлайн от ЦРЧРРИ.

В изказването си Ивайло Иванов отбеляза, че от началото на 2024 г. центърът разшири своята структура и освен в София предлага широк кръг от обучения за професионална квалификация и в Плевен, Пазарджик, Смолян и Стара Загора. Това дава възможност на повече безработни и заети да придобият търсените от бизнеса компетенции и да намерят качествена, устойчива и високоплатена работа, добави министърът на труда.

 

Източник: Министерство на труда и социалната политика

Още новини