Начало Новини Актуално Министър и зам.-министър на отбраната се разминаха за полигон Змейово

Министър и зам.-министър на отбраната се разминаха за полигон Змейово

Актуално

Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев откри вчера Системата за видеонаблюдение на полигон "Змейово" като част от мерките, предприети от МО за прозрачност върху действията, т.е. върху изпитанията, извършващи се на полигона. Към вчерашната дата са монтирани две от общо обещаните 5 видеокамери, които заснемат Централната огнева позиция - мястото, където се водят всички официални делегации.

Тъй като полигонът е с площ 96 кв.км, зам.-министър Радев беше категоричен, че няма как да бъде наблюдавано цялото пространство. И широко рекламираната прозрачност основно ще се сведе до видеокадри от изпитанията. Но не и на товарите, които влизат през различни входове на полигона.
Старозагорски новини публикува по-любопитните въпроси, които бяха зададени от медиите към зам.-министър Радев.

- Зам.-министър Радев, по време на парламентарния контрол в петък министърът на отбраната Аню Ангелов заяви дословно, че "на свободните мощности на полигон "Змейово" се извършват само изпитания на боеприпаси, произведени от български фирми". И назова 6 фирми, които са имали договори през 2009 г. с полигона, сред които е и "Берета Трейдинг" - една от трите фирми, спечелили преди година и половина търга за утилизация на стари боеприпаси на МО. В този контекст е и въпросът ми: Какви изделия произвежда "Берета Трейдинг", които се изпитват на артилерийския полигон "Змейово" и те на въоръжение ли са в Българската армия?
- Със сигурност трябва да се притеснявате, след като става въпрос за утилизация и за фирми, които имат договор и са правили такава утилизация, и правят в момента в собствен интерес от първи лот, който отпусна в началото на 2009 г. Министерството на отбраната. "Берета Трейдинг" е една от тях.
- Какво прави "Берета Трейдинг" на полигон "Змейово"?
- На полигона не се прави утилизация... Утилизация никога не е изпълнявана, с изключение на 2002 г., когато с правителствено решение бяха унищожени ракетните комплекси.
"Берета Трейдинг" е правила полигонно изпитване на изстрел на противотанков гранатомед RPG 7.
- Но фирмата не е производител...
- "Берета Трейдинг" е фирма като всички останали, които имат право да внасят и изнасят, и да изпитват техни изделия тук. Едно от тях е RPG 7, който се изпробва и се изнася. Но това не е утилизация. Тази фирма прави и утилизация, но не го прави тук, на полигона.
- Да, но министър Аню Ангелов твърди, че тук се изпитват само боеприпаси на български фирми производители. А "Берета Трейдинг" не е производител.
- Аз не съм защитник на "Берета Трейдинг". Питайте ги тях какво правят. Какво купуват, от кого купуват, къде ги изнасят, техен проблем. Всяка фирма, която си плати и е частна, разбира се, несвързана с МО, може да изпитва въоръжението си. Това не е утилизация.
- Къде се утилизират боеприпаси в България?
- Къде се утилизират боеприпаси, не е предмет на разговора ни сега.
- Напротив.
- Това Вие решавате. Аз съм тук, за да дам информация за полигона. Нито съм от Министерството на икономиката, нито съм работник на фирмите, които утилизират. Това са трите дружества - "Терем", "Берета Трейдинг" с "Векс" и "Дунарит". Но вие сте тук, за да разберете те утилизират ли на полигона. Те не утилизират на полигона. Те могат да си изпитват боеприпаси и затова "Берета Трейдинг" си е взела RPG 7 и си го изпитва да го изнася някъде. Или пък не знам какво правят.
- Откъде ги е взела?
- Откъде ги е взела, не е наш проблем. Това е търговско дружество като всяко друго в България - частна собственост. Всяко търговско дружество, което произвежда или търгува с оръжие, е добре дошло на нашия национален полигон. И никой от вас не би трябвало да има нещо против това. Аз също нямам против.
18% от дейността на полигона е за изпитване на боеприпаси, за които са 148-те договора. Всичко останало е за тестване на оръжие на армията... Част от военната промишленост на България се опитва в момента да вегетира и си изпитва тук оръжията. Нищо лошо в това. Никакви нормативи, нищо не нарушават.
- Защо камерите не бъдат сложени на входовете на полигона?
- Полигонът е 96 кв.км. Камерите са на основната огнева позиция. Но не можем да поставим камери навсякъде. Това струва много пари - прекопаване, кабели, поставяне. Не можем на всеки километър да поставим камери...
- В експозето си казахте, че в селата край полигона въздухът е по-чист, отколкото в Стара Загора, Раднево и Гълъбово. Защо не попитате кметовете на тези села дали това е така. Те са тук.
- Аз няма да питам никого. Ако вие искате да питате нещо, с удоволствие ще ви отговоря.
- Правителството на ГЕРБ унаследи ли някакъв договор, подписан по време на управлението на НДСВ за внос на стари боеприпаси в България?
- Да, разбира се, че има такива договори за утилизация в България от вън. Не знам от кога са унаследени, дали са от НДСВ, или от други, но са преди правителството на ГЕРБ.
- Има ли действащи в момента?
- Знам, че има такива договори, но дали действат, нямам представа. Те не са сключвани с МО, но са внасяни такива боеприпаси. Но не знам защо това ви притеснява.
- Кой контролира фирмите, които извършват утилизация на боеприпас, в това число и частните фирми, извършващи дейности на полигон "Змейово"?
- Фирмите, които идват тук и които утилизират в страната, се проверяват от служба КОС. Има си закон, има си и служба, която го прави това. Те ги проверяват, те им издават разрешения - те се казват разрешителни за производство, няма как да бъдат за утилизация, съгласно Закона за взривните вещества. Тази служба КОС е към МВР, те би трябвало да следят навсякъде в държавата кой и как извършва утилизацията.
- На територията на Старозагорска област извършвала ли се е и извършва ли се утилизация?
- На територията на "Змейово" не се извършва утилизация. Доколкото знам, "Стройпроект" - те не правят в момента утилизация, но са правили някога. Сега, поне на мен доколкото ми е известно, на територията на Стара Загора не се утилизират боеприпаси.

Още новини