Начало Новини Актуално Министър Гьоков: Социалната икономика приобщава хората с ценности като солидарност и демократичност

Министър Гьоков: Социалната икономика приобщава хората с ценности като солидарност и демократичност

Актуално

Социалната икономика не само създава работни места, но сближава и приобщава хората с ценности като солидарност и демократичност. Тя позволява трудовите права на работещите да получават ясно изразено признание и защитa, а същевременно е израз на висока хуманност в човешките отношения. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков при откриването на 10-ото издание на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика, организиран от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Националния съюз на трудово-производителни кооперация.

В рамките на събитието, което се провежда от 20 до 23 юни в Международния панаир в Пловдив, над 100 социални предприятия, кооперации и неправителствени организации от България и чужбина ще представят своите продукти и услуги. В изложението ще се включат и повече от 50 компании от конвенционалния бизнес, които ще запознаят аудиторията с политиката си за корпоративна социална отговорност.

В откриването на Европейския форум на субектите на социалната и солидарна икономика участваха вицепрезидентът Илияна Йотова, еврокомисарят по работните места и социалните права Никола Шмит и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Целта на тазгодишното издание е да утвърдим мястото на социалната икономика като политика не само за МТСП, но и да покажем нейния напълно хоризонтален характер, нейната универсалност, важност и устойчивост, подчерта министър Георги Гьоков. Той акцентира върху обвързаността на политиката по социална икономика с образованието, като изтъкна, че събитието дава поле за изява на студенти, които изучават дисциплини, свързани с развитието на социалната и солидарна икономика.

Много се надявам, че новият План за действие по социална икономика на МТСП ще даде възможност не само за глътка въздух на социалните предприятия, но и ще направи така, че да имаме необходимия растеж, развитие и бъдеще, каза вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея форумът ще направи необходимите връзки между хората, които ще доведат до бъдещи съвместни проекти.

В изказването си еврокомисар Никола Шмит подчерта, че социалната справедливост и солидарността са изключително важни както на регионално и национално, така и на европейско ниво. Затова Европейската комисия реши да изведе на преден план Плана за развитие на социалната икономика, за да подкрепи и насърчи инвестициите в социалните в социалните предприятия и кооперативите. Необходимо е да разширим мащаба на социалната икономика и да я свържем с образованието и обучението, добави Никола Шмит.

В рамките на събитието ще се проведат дискусии между представители на български и европейски институции за ролята на социалната икономика за постигане на устойчив и включващ икономически и социален растеж. В тях ще участват и специалисти от научни институции, неправителствени организации и представители на конвенционалния бизнес.

Още новини