Начало Новини Актуално Министър Димов участва в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Брюксел

Министър Димов участва в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Брюксел

Актуално

Заседание на Съвета на ЕС по околна средаМинистърът на околната среда и водите Нено Димов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по околна среда, което се проведе днес в Брюксел.

В рамките на заседанието беше проведена дискусия относно политиката на ЕС в областта на околната среда и климата през новия законодателен период. Дебатът се фокусира и върху взаимодействието на Европейската зелена сделка и другите цели на ЕС с оглед осигуряване на кохерентност и непротиворечивост. В изказването си министър Димов посочи, че преходът към климатична неутралност следва да бъде справедлив, т.е. да осигурява равностойно разпределение на социалните, икономическите и екологичните разходи и ползи. За България основополагащо значение има осигуряването на т. нар. отключващи условия, които предвиждат допълнително финансиране чрез механизъм за справедлив преход за страните с нисък БВП в ЕС и специален акцент върху въглищните региони. За страната ни е важно да има повече яснота и относно прилагането на принципа за солидарност в процеса на постигане на общите цели на EС.

От ключово значение за гранични държави като България е и разработването на механизъм, който да не позволи изтичане на въглерод към трети държави с по-ниски екологични и климатични стандарти и който да запази нашата конкурентоспособност.

Съветът прие заключения относно Глобалната рамка за биоразнообразието след 2020 г., чиято цел е да се дадат политически насоки за текущата подготовка на глобалната рамка, която трябва да бъде приета на 15-та среща на Конференцията на страните по Конвенцията за биологично разнообразие (COP-15) в Кунмин, Китай, през октомври 2020 г.

Още новини